Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor
Geschiedenis
Vergelijk

Martijn Icks

Martijn Icks is docent Oude Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Het grootste deel van zijn onderzoek is gericht op de tijd van het Romeinse Rijk, met name de late oudheid, maar zijn interesse strekt zich ook uit tot latere periodes.

Doceren

Ik geef op dit moment het vak Oude Geschiedenis. Hierin maken we eerstejaars studenten wegwijs in de wereld van Sumeriërs, Perzen, Grieken, Etrusken en Romeinen. We bestuderen duizenden jaren oude teksten en brengen een bezoek aan de antieke collectie in het Allard Pierson.

Eigen Onderzoek

Mijn eigen onderzoek richt zich op de zichtbaarheid van Romeinse keizerlijke macht: hoe verschenen Romeinse keizers in het openbaar, wie mocht er bij ze in de buurt komen, hoe strak werden die verschijningen geregisseerd? Kortom, vragen die je ook over moderne politici kunt stellen. Daarnaast ben ik geïnteresseerd in karaktermoord als historisch verschijnsel, ofwel de manier waarop de goede naam van historische figuren opzettelijk zwart werd gemaakt door hun tegenstanders. Ook de oude Grieken en Romeinen waren daar al zeer bedreven in – lees maar eens een politieke toespraak van Cicero!

Gegrepen door de oudheid

Veel studenten zijn niet erg vertrouwd met de oudheid als ze aan hun studie beginnen. Als docent probeer ik bij hen de fascinatie op te wekken die ik zelf ook voel, ik probeer ze te laten zien hoe boeiend en complex, hoe wonderlijk herkenbaar en tegelijkertijd vervreemdend de culturen van de oude wereld kunnen zijn. Het is heel inspirerend als het lukt om die vonk te laten overslaan, om te zien hoe studenten door de oudheid worden gegrepen.' 

Dr. M. (Martijn) Icks

Faculteit der Geesteswetenschappen

Capaciteitsgroep Geschiedenis