Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Bachelor

Geschiedenis

Opslaan in favorieten

In een tijd van nepnieuws, big data, globalisering, terrorisme en heroplevend nationalisme is het relevanter dan ooit om ontwikkelingen in een historisch perspectief te kunnen plaatsen. In de bachelor Geschiedenis verwerf je niet alleen kennis van en inzicht in het verleden, maar leer je ook hoe je dat verleden wetenschappelijk kunt bevragen, onderzoeken, interpreteren en presenteren.

UvA online Open huis

Drukke open dagen op de campus zitten er voorlopig even niet in. Maar in het online Open huis kun je je vanuit huis volop verdiepen in onze studies en de UvA. 

Op de Open huis-pagina van iedere studie vind je bijvoorbeeld opleidingsvideo's, FAQ’s en live events. In het algemene deel kun je onze opleidingen verkennen, de campussen ontdekken en je laten inspireren in de themaweken.

Een scherpere blik op de wereld

Historici bestuderen menselijk handelen en samenlevingen in het verleden en de veranderingen die deze in de loop van de tijd hebben ondergaan. Door het verleden zelf te bestuderen en over interpretaties daarvan te debatteren krijg je inzicht in de ontwikkelingen die het verleden en heden hebben beïnvloed. Dat historisch perspectief maakt je blik ruimer én scherper. Door het verleden te bestuderen ga je de wereld met andere ogen zien. Zo verwerf je kennis en vaardigheden om bijvoorbeeld veranderende internationale verhoudingen en felle discussies over de grondslagen van de Westerse cultuur en samenleving in een historische context te plaatsen en kritisch te duiden. Die kennis en vaardigheden kun je op veel plaatsen gebruiken.

UvA-bachelor Geschiedenis uitgelegd
Ontdek in 3 minuten wat Geschiedenis inhoudt en waarom je deze bachelor moet gaan studeren aan de Universiteit van Amsterdam.

Waarom Geschiedenis aan de UvA?

  • De bachelor Geschiedenis aan de UvA is breed van opzet, van oude geschiedenis tot de moderne tijd. Door deze opzet van het programma krijg je alle kans om je eigen belangstelling te volgen:  internationale betrekkingen, globale migratie, dekolonisatie, gender, stedelijke conflicten, gebruik en misbruik van het verleden – het kan allemaal in een samenhangend en gestructureerd studieprogramma.
  • De opleiding staat letterlijk midden in Amsterdam, in een grootstedelijke omgeving met een rijk verleden en tal van verknopingen met de wereld. Tijdens je studie werk je geregeld samen met de vele belangrijke archieven, musea en onderzoeksinstellingen die de stad rijk is. Denk bijvoorbeeld aan het Rijksmuseum, het Tropenmuseum, het Amsterdam Museum, het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en  het Internationale Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG).
  • Geschiedenis aan de UvA wordt gedragen door een internationaal team van betrokken en ervaren docenten, allemaal erkende onderzoekers op hun vakgebied.
  • Aan de UvA geniet je activerend, kleinschalig onderzoek: in werkgroepen verwerf je vanaf het begin van je studie de vaardigheden die nodig zijn om het verleden te onderzoeken en je onderzoeksresultaten te presenteren aan anderen.
  • Na je bachelor Geschiedenis kun je je kennis en vaardigheden verdiepen in de unieke en uitdagende masterprogramma's van de opleiding Geschiedenis aan de UvA.
Paulien
Copyright: © Greetje van der Werf
Bij geschiedenis is er vaak niet één antwoord, maar zijn er verschillende antwoorden vanuit verschillende perspectieven. Paulien Koopman, student Geschiedenis Lees het interview

Is Geschiedenis iets voor jou?

  • Je bent geïnteresseerd in menselijk handelen en wilt de wereld om je heen beter leren begrijpen.
  • Je zoekt een opleiding waarbinnen er genoeg keuzeruimte is om je blik te verruimen en nieuwe kennis en vaardigheden te verwerven.
  • Het lijkt je leuk om praktijkervaring op te doen tijdens een stage of door een periode aan een buitenlandse universiteit te verblijven.
  • Je wilt later graag werken in de journalistiek, cultuur en educatie, of beleid en politiek.

Studeren in deeltijd

Je kunt de UvA-bachelor Geschiedenis ook in deeltijd volgen. Er is geen apart deeltijdprogramma: je volgt dezelfde colleges als de voltijdstudenten. Deeltijdstudenten halen 36 studiepunten per jaar. De studieduur is maximaal zes jaar, afhankelijk van eventuele vrijstellingen voor keuzevakken.

Feiten & cijfers
Diploma BA Geschiedenis
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd, deeltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 56034