Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor
Geschiedenis
Vergelijk

Na je studie

Na een studie Geschiedenis heb je veel carrièremogelijkheden. Je kunt leraar worden op een middelbare school, maar je kunt ook onderzoek gaan doen, of kiezen voor een niet-wetenschappelijke carrière.

Historici zijn uitermate geschikt voor functies als redacteur, verslaggever, presentator, correspondent en nieuwslezer, omdat zij kennis van de achtergronden van het nieuws combineren met een goed ontwikkeld analytisch vermogen. Zij hebben geleerd grote hoeveelheden informatie (snel) te verwerken en te ordenen, en op een heldere en zakelijke manier te formuleren. Historici die werkzaam zijn in de non-profit sector, zijn vaak in deze functies terechtgekomen door hun opleiding te combineren met een stage of vrijwilligerswerk tijdens de studie. Afgestudeerden Geschiedenis komen terecht:

  • in de journalistiek en bij media (dagbladen en tijdschriften, radio en televisie),
  • in de museumwereld,
  • bij bibliotheken en uitgeverijen,
  • in de politiek,
  • bij archieven,
  • bij overheidsinstellingen,
  • bij grote bedrijven, banken en adviesbureaus.

Een masteropleiding volgen

Je kunt je verder in het vakgebied specialiseren met de eenjarige master Geschiedenis. Binnen deze master kun je je toeleggen op: Oude geschiedenis, Middeleeuwse geschiedenis, Nieuwe en Nieuwste geschiedenis, Nederlandse geschiedenis, Cultuurgeschiedenis, Sociale geschiedenis en Stadsgeschiedenis.

Na je bachelor Geschiedenis kun je ook kiezen voor de eenjarige masterprogramma's:

Je kunt ook kiezen voor een duale master: een beroepsgeoriënteerd programma op academisch niveau van anderhalf tot twee jaar, inclusief een leerwerkplaats. Met de bachelor Geschiedenis heb je toegang tot de duale masters:

Studenten met een sterke belangstelling voor onderzoek kunnen zich aanmelden voor een tweejarige (120 EC) onderzoeksmaster. Voor alle onderzoeksmasters geldt een selectieprocedure, waarbij met name gekeken wordt naar de invulling van je bachelor, de behaalde studieresultaten en je scriptie.

Het is mogelijk om tijdens je bachelor een beperkte lesbevoegdheid te behalen. Je volgt dan de minor Educatie (30 EC), waarbij je een theoretische opleiding combineert met een stage op een middelbare school. Wanneer je vervolgens een eerstegraads lesbevoegdheid wilt halen, voltooi je eerst een master in Geschiedenis en daarna de master Lerarenopleiding Geschiedenis en staatsinrichting (30 EC). Als je de minor Educatie niet hebt gevolgd, is de lerarenopleiding na je master 60 EC.

Een bijzondere route naar een eerstegraads lesbevoegdheid in Geschiedenis is de tweejarige master

Als je tijdens je bachelor een minor in een bepaald vakgebied hebt gevolgd, dan heb je in sommige gevallen ook toegang tot andere masterprogramma's waarvoor aanvullende instroomeisen gelden. Alumni van de bachelor Geschiedenis kozen eerder voor de masters:

Geschiedenis studeren, en dan? 

Voor veel studenten is dit een van de meest voorkomende vragen die gesteld wordt wanneer zij voor een studie Geschiedenis kiezen. En dat terwijl je er alle kanten mee op kan: onderzoek, onderwijs, journalistiek, de culturele sector, een eigen onderneming etc. Om studenten te helpen bij hun voorbereiding op de arbeidsmarkt is er een online voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd. De bijeenkomst geeft inzicht in de verschillende sectoren waarin je met de opleiding Geschiedenis aan de slag kunt. Daarnaast gaan de sprekers in op de stappen die je al tijdens je studententijd kunnen maken om je voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Denk aan een passende stage, bijbaan of andere relevante nevenactiviteit. De opname van de bijeenkomst kun je in verschillende delen hieronder bekijken.