Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Bachelor Geschiedenis

Toelating en inschrijving

Wil je je inschrijven, doorloop dan onderstaande stappen.

Inschrijfproces

 • 2. Check de toelatingseisen

  Je kunt Geschiedenis studeren met de volgende (in Nederland behaalde) diploma's:

  Vwo-diploma

  Met een vwo-diploma kun je, ongeacht je profiel, Geschiedenis studeren.

  Hbo-(propedeuse)diploma

  Studenten met een hbo-propedeusediploma hebben toegang tot een universitaire bachelor. Houd er wel rekening mee dat de overstap van het hbo naar een universitaire opleiding door veel studenten als erg zwaar wordt ervaren. 
  Een andere mogelijkheid is om eerst je hbo-bachelor te voltooien en je daarna in te schrijven voor een universitaire bachelor. Afhankelijk van de inhoud van de afgeronde hbo-bachelor en de keuze van de universitaire bachelor kun je vrijstelling krijgen voor onderdelen uit het universitaire bachelorprogramma. De maximale vrijstelling via deze route is 60 studiepunten. 
  Het collegegeld voor een tweede bachelor is het hogere instellingstarief. 

  Colloquium doctum

  Heb je niet het juiste diploma om toegelaten te worden tot de bacheloropleiding Geschiedenis dan bestaat de mogelijkheid om via een colloquium doctum toegelaten te worden.

  Lees meer over het colloquium doctum Geschiedenis

  Diploma behaald in het buitenland?

  Heb je je vooropleiding in het buitenland gedaan?  Dan volg je een ander inschrijfproces. Dit geldt ook voor studenten die in Nederland een International Baccalaureate (IB) hebben behaald.

  Inschrijven met een buitenlandse vooropleiding

 • 4. Activeer je UvAnetID

  Nadat je je hebt ingeschreven in Studielink, krijg je een e-mail met je UvAnetID. Activeer je UvAnetID volgens de instructies. Je hebt je UvAnetID nodig om je in te schrijven bij de UvA.

 • 5. UvA Matching: aanmelden en deelnemen

  Nadat je je hebt ingeschreven voor een bacheloropleiding doe je mee aan UvA Matching. Je maakt kennis met de studie en studeren en zo test je of de opleiding echt bij je past. UvA Matching voor Geschiedenis vindt plaats tussen 2 en 12 juni 2020. Je volgt een college en maakt naar aanleiding daarvan een (digitale) toets. Binnenkort vind je meer informatie op deze website.

  Lees meer over UvA Matching

Na (voorwaardelijke) toelating

 • 6. Vul het intakeformulier in

  Voor de start van het collegejaar vraagt de opleiding van iedere student een ingevuld intakeformulier. 

  • Op basis van de intakeformulieren kan de opleiding de werkgroepindeling maken. Het is daarom raadzaam het formulier zo spoedig mogelijk in te vullen en terug te sturen.
  • De intake is tevens de start van de studiebegeleiding (het tutoraat) die je als student gedurende de hele bachelor krijgt. Daarom wordt onder andere gevraagd naar je vooropleiding en je motivatie voor Geschiedenis. Aan de hand van de intake volgt eventueel een uitnodiging voor een gesprek.
  • De intake is verplicht voor iedereen die aan de opleiding begint, dus ook voor deeltijdstudenten, UvA-studenten die van studie wisselen en studenten die Geschiedenis als tweede studie gaan volgen.
  • Het intakeformulier wordt gestuurd naar het e-mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Het is belangrijk dat je e-mailadres in Studielink correct staat.
 • 7. Vraag je collegekaart aan

  Een collegekaart is een persoonlijke kaart die je onder andere gebruikt als identificatie tijdens tentamens en bij het lenen van boeken. Je krijgt na je voorwaardelijke toelating meer informatie over het aanvragen van een collegekaart.