Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Afgestudeerde muziekwetenschappers zijn zowel academisch als praktisch geschoold. Zij vinden hun werk in zeer uiteenlopende functies binnen de muziekwereld. Na je bachelor kun je ervoor kiezen om een master te volgen of de arbeidsmarkt op te gaan.

Enkele werkvelden waarin je muziekwetenschappers tegenkomt, zijn:

  • Radio en de televisie;
  • Gedrukte media als dagbladen en tijdschriften;
  • Orkesten, ensembles en operagezelschappen (als adviseur of beheerder);
  • Impresariaten;
  • Concertzalen;
  • Culturele instellingen.

Een masteropleiding volgen

Als je na je bachelor meer wetenschappelijke verdieping of verbreding zoekt, dan volg je een masterprogramma. De UvA heeft meer dan 200 masters, die één, anderhalf of twee jaar duren en veelal Engelstalig zijn. Door in je keuzeruimte bepaalde vakken of een minor te volgen, kun je je mogelijkheden in de masterfase vergroten.

Met het bachelordiploma Muziekwetenschap ben je mogelijk toelaatbaar tothet eenjarige masterprogramma (60 EC):

Je zou ook kunnen kiezen voor een duaal masterprogramma: een beroepsgeoriënteerd programma op academisch niveau van anderhalf jaar (90 EC), inclusief leerwerkperiode. Vanwege het beperkte aantal leerwerkplaatsen geldt voor alle duale masters een strenge selectieprocedure waarbij geen garantie is op toelating. Met een bachelordiploma Muziekwetenschap zouden de volgende duale masteropleidingen wellicht aansluiten op jouw interesses:

Studenten met een sterke belangstelling voor onderzoek kunnen zich aanmelden voor een tweejarige (120 EC) onderzoeksmaster. Voor alle onderzoeksmasters geldt een selectieprocedure waarbij geen garantie is op toelating. Er wordt met name gekeken naar de invulling van je bachelor, de behaalde studieresultaten, je scriptie en je motivatie. Met een bachelordiploma Muziekwetenschap zouden de volgende research masters wellicht aansluiten op jouw interesses:

Als je tijdens de bachelor een minor in een bepaald vakgebied hebt gevolgd, dan kun je in sommige gevallen ook toegang krijgen tot andere mastersprogramma’s waarvoor aanvullende instroomeisen gelden. Kijk voor de precieze toelatingsvoorwaarden bij de master.

Je diploma is geen afscheid 

Na je afstuderen hoef je geen afscheid te nemen van de UvA. We helpen je graag om je loopbaan verder te ontwikkelen. Je kunt je aansluiten bij het jonge-alumniprogramma van de Amsterdamse Universiteits-Vereniging (AUV), dat je helpt om je carrière uit te stippelen. En als alumnus kun je ook nog steeds gebruikmaken van het Student Careers Centre.