Hoe is het om Spaanse en Latijns-Amerikaanse studies te studeren? In deze video delen studenten, een docent en alumnus hun ervaringen met de bacheloropleiding aan de Universiteit van Amsterdam.
Veelgestelde vragen
-
Wanneer start de opleiding?
Net als alle andere opleidingen aan de Faculteit der Geesteswetenschappen begint deze opleiding in september. Het is niet mogelijk om op een ander moment in het jaar te starten.
-
Moet je al voorkennis hebben van de Spaanse taal om deze opleiding te kunnen doen?
Nee, je hoeft geen voorkennis te hebben, al is het wel een voordeel als je al een beetje Spaans spreekt, verstaat of leest.
-
Kan ik verschillende richtingen/majoren kiezen tijdens de studie en wat is het verschil?
Ja, je kunt kiezen uit de major Spaanse en Spaans-Amerikaanse taal en cultuur en de major Latijns-Amerika studies. In de eerste major ligt het accent op de bestudering van de taal in Spanje en Spaans-Amerika, en van de Spaanstalige samenleving via de literatuur en andere culturele uitingen zoals film, muziek. De tweede major richt zich specifiek op de regio Latijns-Amerika. Je ontwikkelt een breed begrip van de historische en actuele politieke, economische en sociaal-culturele ontwikkelingen in de verschillende landen, inclusief Brazilië.
-
Hoeveel van de lessen zijn in het Spaans?
In de major Spaanse en Spaans-Amerikaanse taal en cultuur zijn vanaf het tweede jaar de meeste vakken in het Spaans. In de major Latijns-Amerika studies zijn vanaf het tweede jaar de meeste vakken in het Engels.
-
Kun je zelf kiezen in welke stad/aan welke universiteit je je buitenlandverblijf gaat doen?
Je kunt een voorkeur uitspreken voor een bepaalde universiteit in Spanje of Latijns-Amerika. Bij sommige universiteiten geldt een voorrangsregeling voor studenten van de opleiding.
-
Hoe werkt de samenwerking met de andere talenopleidingen en hoe profiteer ik daarvan tijdens mijn studie?
Sommige vakken volg je samen met studenten van de andere talenopleidingen. Ook de studievereniging bestaat uit studenten van meerdere opleidingen. Op die manier kun je over de grenzen van je eigen opleiding en major heen kijken en een breed netwerk bouwen.
-
Wat is de balans tussen vakken over taal, literatuur, cultuurgeschiedenis en actuele maatschappelijke vraagstukken?
Dat hangt een beetje af de major die je kiest. In beide majoren krijg je tot halverwege het tweede jaar dezelfde vakken taalvaardigheid. In de major Spaanse en Spaans-Amerikaanse taal en cultuur ligt het accent in de andere vakken op de weergave van actuele maatschappelijke vraagstukken in culturele producten en op de actuele taalsituatie in Spanje en Spaans-Amerika. In de major Latijns-Amerika studies ligt het accent op de cultuurgeschiedenis en actuele maatschappelijke vraagstukken.
-
Hoeveel keuzeruimte is er en hoe kan ik deze vormgeven?
De keuzeruimte (minor) omvat 30 EC en zit in het derde jaar. De keuze van de minor is vrij en mag óók gevuld worden met vakken uit de andere major. Er valt binnen de opleiding dus veel te kiezen.
-
Waarom is Amsterdam de ideale studieomgeving om deze studie te doen?
De opleiding in Amsterdam biedt een unieke combinatie van twee majoren waarbij je zowel Spaans leert op een zeer hoog niveau als vakken over Spanje en Latijns-Amerika in de breedte en diepte kunt combineren. Daarnaast is Amsterdam een multiculturele stad waar je de kennis die je opdoet in uit de opleiding ook in het dagelijks leven kunt toepassen.
-
Is de opleiding ook in deeltijd te volgen en wat is het verschil met een voltijdvariant?
Ja, je kunt de opleiding ook in deeltijd volgen. Je kiest in overleg met de tutor welke vakken je volgt en zorgt dat je 30 studiepunten per jaar haalt. Je doet er dan maximaal zes jaar over.
-
Waar kan ik zoal terecht komen na de studie?
Afhankelijk van de major en minor die je kiest, kun je terecht komen in een groot aantal beroepen. Je kunt daarbij denken aan de journalistiek, het vertalersvak, de reiswereld, of een baan in het bedrijfsleven of bij een Niet-Gouvernementele Organisatie, een ambassade of een ministerie.
-
Kun je vanuit hier direct de Master docent Spaans volgen?
Na de major Spaanse en Spaans-Amerikaanse taal en cultuur kun je de master Docent Spaans volgen; deze bestaat uit twee delen van elk een jaar: het eerste jaar is gewijd aan inhoudelijke vakken en het tweede jaar aan didactiek en praktijk (stage).
Na de major Latijns-Amerika studies moet je eerst een aantal inhoudelijke vakken volgen om de master Docent Spaans te kunnen doen.
-
Is de studie over het algemeen zwaar, vooral als je vanaf de havo komt?
Bij een talenstudie is het belangrijk dat je regelmatig (dat wil zeggen: elke dag) werkt. Als je alles goed bijhoudt en er voldoende tijd aan besteedt, is de studie goed te doen.
-
Hoeveel contacturen per week heb je? En hoeveel uren besteed je aan zelfstudie?
Als voltijdstudent heb je in het eerste jaar 12 contacturen per week, en daarnaast (als je geen voorkennis hebt) ong. 25 uur om voor te bereiden, opdrachten te maken en voor de tentamens te studeren. In het tweede en derde jaar heb je 8 contacturen per week, en daarnaast ong. 30 uur thuiswerk.
-
Wat zijn de mogelijkheden met betrekking tot studeren als ik een beperking heb?
De UvA wil graag dat studenten zich optimaal kunnen ontwikkelen binnen een stimulerende en prettige omgeving. Als je een functiebeperking hebt, kan het zijn dat je speciale voorzieningen en begeleiding nodig hebt. De UvA biedt verschillende soorten ondersteuning en begeleiding.
-
Hoe vind ik een kamer en helpt de UvA daarbij?
Het vinden van een kamer in Amsterdam is vaak lastig door de grote vraag naar studentenwoningen, maar door op tijd te beginnen en goed te zoeken lukt het op termijn meestal wel om iets te vinden. Veel studenten vinden een kamer via-via of via social media. Voor eerstejaars bachelorsstudenten die verder dan 40 kilometer van Amsterdam wonen is er een voorrangsregeling, waarmee zij de kans op het vinden van een kamer aanzienlijk vergroten.
-
Ik heb een vraag over mijn toelating. Waar kan ik terecht?
De toelatingseisen voor deze opleiding vind je op de pagina ‘Toelating en inschrijven’. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met de Central Student Service Desk.
