Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Toelating en inschrijven

Universitaire Pabo van Amsterdam

Doorloop alle onderstaande stappen om je in te schrijven voor de opleiding.

Heb je je vooropleiding in het buitenland gedaan? Dan volg je een ander inschrijfproces.

 

 

Inschrijfproces

 • 1. Check de deadlines

  De Universitaire Pabo van Amsterdam (UPvA) bestaat uit een dubbele bachelor en daarom schrijf  je je op Studielink in voor twee studies (meer informatie volgt in stap 3). 
  Je dient je bij Studielink in te schrijven vóór 1 juni.

  In verband met de maatregelen rondom het coronavirus, is de deadline voor het aanmelden via Studielink verschoven van 30 april naar 31 mei.

 • 2. Check de toelatingseisen

  Vwo-diploma

  Met een vwo-diploma, ongeacht het profiel, kun je instromen in de bachelor Universitaire Pabo van Amsterdam. Ook een hbo-(propedeuse)diploma of een gelijkwaardig diploma voldoet. Hiervoor gelden wel aanvullende eisen (zie verder op deze pagina).

  Engels komt goed van pas omdat veel van het studiemateriaal in deze taal is geschreven. Je hebt wiskundekennis nodig op 5 havo- of 6 vwo-niveau.

  Wiskunde

  Heb je lange tijd niets aan wiskunde gedaan of heb je helemaal geen wiskundekennis, dan raden we je aan dit voor de start van de studie op te halen. Lees meer over de mogelijkheden hiertoe via onderstaande verwijzing.

  Hbo-(propedeuse)diploma

  Met een hbo-propedeuse heb je ook toegang tot een universitaire bachelor. Er gelden voor toelating tot de Universitaire Pabo van Amsterdam wel aanvullende eisen, namelijk het behalen van de toelatingstoetsen van de Pabo (Geschiedenis, Aardrijkskunde en Natuuronderwijs). De opleiding blijkt wel vaak zwaar te zijn voor een hbo-propedeuse student. 

  Colloquium Doctum

  Ben je 21 jaar of ouder en heb je onvoldoende vooropleiding? Via een colloquium doctum kun je alsnog toelating krijgen tot de opleiding. Zie voor meer informatie het kopje Colloquium doctum onderaan deze pagina.

  Vragen?

  Neem voor meer informatie over de aansluitmogelijkheden contact op met de studentbegeleiders

 • 3. Schrijf je in via Studielink
 • 4. Activeer je UvAnet ID

  Nadat je je hebt ingeschreven in Studielink, ontvang je van zowel de HvA als de UvA een e-mail met respectievelijk je HvA- en UvAnetID. Activeer beide volgens de instructies. Je hebt zowel je HvA- als je UvAnetID nodig tijdens je studie.

 

Na (voorwaardelijke) toelating

 • 6. Aanmelding voor de vakken

  Eerstejaars bachelorstudenten hoeven zich voor het eerste semester van het eerste jaar niet zelf aan te melden voor de vakken. Aanmelden voor het onderwijs in van het tweede semester (en alle volgende studiejaren) is verplicht. Te zijner tijd ontvang je hierover per e-mail meer informatie van de onderwijsadministatie.

 • 7. Doe mee aan de introductiedag

  De opleiding begint met twee introductiedagen in de laatste week van augustus. Vervolgens wordt er in september een introductiekamp georganiseerd. In juni ontvang je per e-mail meer informatie hierover van de onderwijsadministratie.

 • 8. Vraag je collegekaarten aan

  Een collegekaart is een persoonlijke kaart die je onder andere gebruikt als identificatie tijdens tentamens en bij het lenen van boeken. Na je voorwaardelijke toelating ontvang je van de centrale studentenadministratie van de HvA en de UvA meer informatie over het aanvragen van je beide collegekaarten.

 • 10. Betaal het collegegeld

  Voor de Universitaire Pabo van Amsterdam (UPvA) heb je twee inschrijvingen in Studielink, één aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en één aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Je betaalt maar één keer collegegeld.

  Omdat je eerste inschrijving (hoofdstudie) bij de Universitaire Pabo van Amsterdam aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) is, betaal je je collegegeld aan de HvA. Voor je inschrijving aan de UvA heb je alleen een bewijs betaald collegegeld van de HvA nodig.

 • Colloquium doctum

  Colloquium doctum is een wettelijke regeling die mensen van 21 jaar of ouder die onvoldoende vooropleiding hebben, de mogelijkheid biedt om tot een universitaire opleiding toegelaten te worden.

  Informatie 

  De inhoud van het Colloquium doctum is per opleiding en instelling verschillend. Wanneer u het examen met goed gevolg hebt afgelegd, hebt u dan ook uitsluitend toelating tot de aangevraagde opleiding aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) voor het studiejaar dat erop volgt.

  Het volledige Colloquium doctum (toelatingsexamen) voor Pedagogische wetenschappen (inclusief Universitaire PABO) en Onderwijswetenschappen bestaat uit een motivatiegesprek en het behalen van de vakken Wiskunde, Engels en Nederlands op VWO-niveau.
  Het staatsexamen VWO Wiskunde, Nederlands en/of Engels verleent vrijstelling voor de desbetreffende onderdelen, mits het behaalde cijfer 5.5 of hoger is.

  Let op! Aanmelden voor de staatsexamens moet vóór 1 januari gebeuren.

  Heb je na het lezen van bovenstaande bijlage nog vragen? Neem dan contact op met de Onderwijsbalie POW.