Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Dubbele bachelor Wiskunde en Natuurkunde

In de dubbele bachelor Wiskunde en Natuurkunde volg je de verplichte vakken van beide opleidingen in de keuzeruimte. Zo kun je met een extra inspanning (230 EC ipv 180) twee bachelordiploma's halen. Het programma is een goede start als je een theoretische inslag hebt en jezelf later verder ziet gaan in wetenschappelijk natuurkunde- en/of wiskundeonderzoek, bijvoorbeeld in de richting mathematical physics.

Studieprogramma

Het programma van de dubbele bachelor Wiskunde en Natuurkunde bestaat uit de kernvakken van de opleidingen Wiskunde en Natuur- en Sterrenkunde. Je volgt de wiskunde- en natuurkundevakken tegelijkertijd met andere studenten van de dubbele bachelor. Het rooster is zo afgestemd dat je nooit overlappende colleges of tentamens hebt. Het grootste deel van de vakken is theoretisch van aard. Daarnaast volg je ook vakken waarin je meer onderzoekend bezig bent zoals practica, projecten en het gecombineerde afstudeerproject.

In totaal volg je voor 230 studiepunten (EC) aan vakken, in plaats van de gebruikelijke 180. Als je het hele programma succesvol afrondt, ontvang je twee bachelordiploma's: dat van Wiskunde en dat van Natuur- en Sterrenkunde. In principe is het programma in drie jaar te volgen. Een beetje uitloop is mogelijk, maar je moet wel binnen vier jaar afstuderen om beide bachelordiploma's te kunnen ontvangen. 

 • Jaar 1

  Het eerste semester van het eerste jaar begin je met vijf wiskundevakken en drie vakken van natuur- en sterrenkunde. Daarnaast volg je het vak Academische Vaardigheden. Na het eerste semester krijg je al meteen een studieadvies. Als je resultaten tegenvallen, kun je het advies krijgen je te concentreren op een enkele bachelor. Aan het einde van je eerste jaar moet je minimaal 72 EC hebben gehaald om het dubbele bachelorprogramma verder te mogen volgen. In latere jaren kun je zelf nog beslissen om van de dubbele bachelor te switchen naar een enkele bachelor. 

Voor wie is de dubbele bachelor Wiskunde en Natuurkunde bedoeld?

Het programma van de dubbele bachelor Wiskunde en Natuurkunde is bedoeld voor studenten die de wiskundige basis van natuurkunde willen doorgronden. Zie jij jezelf bovendien later verder gaan in wetenschappelijk onderzoek op het gebied van natuurkunde, wiskunde of het snijvlak daarvan? Dan is dit programma iets voor jou. Daarnaast herken je jezelf in de volgende eigenschappen:

 • Je haalt bovengemiddeld goede cijfers
  Het programma is uitdagend, en daarom alleen geschikt voor bovengemiddeld goede studenten. Een richtlijn is dat je een cijfergemiddelde hebt op je eindlijst van 7 of hoger, met een 8 of hoger voor wiskunde B en natuurkunde.
 • Je hebt een theoretische inslag
  Hoge cijfers zeggen niet alles. Naast je hoge cijfers vind je wiskunde en natuurkunde leuk en uitdagend en wil jij je daarom verder verdiepen in beide vakgebieden. De dubbele bachelor omvat de theoretische basis van zowel wiskunde als natuurkunde. Het hebben van een theoretische inslag is daarom een vereiste.
 • Je hebt een ambitieuze studiehouding
  Studiehouding en discipline tellen ook mee. In plaats van vijf vakken word je geacht zeven of meer vakken per semester te halen. Een ambitieuze studiehouding is hiervoor noodzakelijk.

Studenten vertellen

Sliem el Ela

Sliem el Ela

‘Je moet jezelf een hele andere gedachtegang aanleren en veel preciezer leren denken bij de wiskundevakken. Sinds ik dat onder de knie heb kan ik er zelfs problemen uit andere vakgebieden en mijn eigen leven mee oplossen.’ Lees meer

 

Tijn de Vos

Tijn de Vos

‘Het interessante van de combinatie natuurkunde en wiskunde in een bachelor is dat je natuurkunde beter begrijpt door wiskunde en andersom. Je krijgt zo een veel completer beeld van hoe dingen werken.’ Lees meer

 

 • Na je bachelor

  Masters

  Met een bachelordiploma Wiskunde en een bachelordiploma Natuurkunde kun je alle vervolgopleidingen doen die open staan voor één van beide bachelors. Binnen de master Mathematics kun je je specialiseren in Mathematical Physics, of je kunt het unieke dubbele masterprogramma Mathematics and Theoretical Physics volgen.

  Met een geschikt vakkenpakket kun je ook toegelaten worden tot andere masters, zoals:

  Arbeidsmarkt

  Met de dubbele bachelor op zak heb je al een goede start als je later door wil in onderzoek op het gebied van wiskunde, (theoretische) natuurkunde of het snijvlak daartussen. Na het afronden van je master kun je solliciteren naar een promotieplaats aan een onderzoeksinstituut. Je doet dan vier jaar onderzoek en schrijft daarover een proefschrift.

  Uiteraard staan, afhankelijk van de master die je hebt gekozen, ook alle andere professionele richtingen die horen bij wiskunde en natuur- en sterrenkunde nog voor je open. Voor afgestudeerden in beide disciplines is er een zeer gunstig baanperspectief en met twee bachelordiploma's heb je nog een extra streepje voor. 

 • Toelating en inschrijving

  Extra eisen

  Bij het aanmelden voor de dubbele bachelor Wiskunde en Natuurkunde gelden een paar extra eisen ten opzichte van de reguliere inschrijfprocedure voor een bacheloropleiding. Om in aanmerking te komen, kijken we naar je cijferlijst* en je motivatiebrief. Daarnaast nodigen we je uit voor een toelatingsgesprek om te kijken of je geschikt bent voor de dubbele bachelor. In dit gesprek komen, naast je cijferlijst, aspecten als studiehouding, discipline en motivatie aan de orde. Het toelatingsgesprek is een verplicht onderdeel van de inschrijvingsprocedure.

  Motivatiebrief

  In je motivatiebrief geef je kort en bondig (max. 450 à 550 woorden) antwoord op in ieder geval de volgende vragen:

  • Wat spreekt jou het meest aan in de opleiding Natuur- en Sterrenkunde?
  • Wat spreekt jou het meest aan in de opleiding Wiskunde?
  • Wat wil je vooral leren in het dubbele bachelorprogramma?
  • Wat heb je naast school gedaan? Denk hierbij aan Wis- en Natuurkunde gerelateerde activiteiten zoals olympiades, maar ook sport, muziek en dergelijke.
  • Ben je gewend om hard te werken voor school?

  Aanmeldprocedure

  1. Meld je in Studielink aan voor zowel de opleiding Wiskunde als Natuur- en Sterrenkunde.
  2. Vul daarnaast het online aanmeldformulier in, waarbij je een motivatiebrief (450 á 550 woorden) en je cijferlijst* upload.

  De deadline voor aanmelding is vanwege het Coronavirus uitgesteld tot 1 juni.

  *Omdat het centraal schriftelijk dit jaar niet doorgaat wordt alleen naar je schoolonderzoeken gekeken. Stuur daarom bij je aanmelding de cijferlijst van je schoolonderzoeken mee. Als je je cijferlijst op het moment van aanmelden nog niet hebt, meld je dan toch alvast aan en stuur je lijst zodra je die ontvangt per mail naar dubbele-bachelor-wisnat@uva.nl.

  UvA Matching

  Nadat je je in Studielink hebt aangemeld, krijg je een bevestiging van je aanmelding van de UvA. Daarna kun je je aanmelden voor UvA Matching. Deze activiteit is onderdeel van de inschrijfprocedure en wordt aangeboden door beide opleidingen. Via onderstaande links vind je bij stap 5 meer informatie over UvA Matching.

  Als je je hebt aangemeld voor de dubbele bachelor kun je zelf kiezen of je wil deelnemen aan de UvA Matching van Wiskunde of van Natuur- en Sterrenkunde. Allebei mag ook!

Open dagen en contact

Wil je een impressie van beide opleidingen en weten welke activiteiten er georganiseerd worden, kijk op de pagina's Open dagen en contact voor de opleidingen Wiskunde en Natuur- en Sterrenkunde

De volgende UvA Bachelordag is op 7 november 2020. Wil je nu al meer informatie over de opleiding?  Dan kun je de presentatie van de afgelopen Bachelordag bekijken. Vanwege het coronavirus is deze zonder bezoekers opgenomen.

Heb je na het bekijken van deze opname nog vragen? Stuur dan een mailtje naar de studentvoorlichter.

Een dagje meelopen met een student is momenteel helaas niet mogelijk, maar je kunt nu wel deelnemen aan ‘Student voor een dag – online’. Je wordt dan benaderd door een student van de opleiding en kunt met hem of haar chatten, Zoomen of Facetimen en op die manier meer te weten komen over de dubbele bachelor. Meld je nu aan via UvA Student voor een dag.

Heb je nog specifieke of persoonlijke vragen over de dubbele bachelor Wiskunde en Natuurkunde? Stuur dan een mail naar de studieadviseur Andrea Jessen.