Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De dubbele bachelor Wiskunde en Natuurkunde is een samengesteld programma voor ambitieuze studenten waarbij je in drie jaar twee bachelordiploma’s haalt. Je volgt de verplichte vakken van beide opleidingen en vult daarmee ook de keuzeruimte. Het programma is gericht op studenten met een theoretische inslag die zichzelf later verder zien gaan in wetenschappelijk natuurkunde- en/of wiskundeonderzoek, bijvoorbeeld in de richting mathematical physics.

Studieprogramma

Het programma van de dubbele bachelor Wiskunde en Natuurkunde bestaat uit de kernvakken van de opleidingen Wiskunde en Natuur- en Sterrenkunde. Het rooster is zo afgestemd dat je nooit overlappende colleges of tentamens hebt. Het grootste deel van de vakken is theoretisch van aard. Daarnaast volg je ook vakken waarin je meer onderzoekend bezig bent zoals practica, projecten en het gecombineerde afstudeerproject.

In totaal volg je voor 230 studiepunten (ook wel EC genoemd) aan vakken, in plaats van de gebruikelijke 180. Als je het hele programma succesvol afrondt, ontvang je twee bachelordiploma's: dat van Wiskunde en dat van Natuur- en Sterrenkunde. In principe is het programma in drie jaar te volgen. Een beetje uitloop is mogelijk, maar je moet wel binnen vier jaar afstuderen om beide bachelordiploma's te kunnen ontvangen. 

 • Jaar 1

  Het eerste semester van het eerste jaar begin je met vijf wiskundevakken en drie vakken van natuur- en sterrenkunde. Daarnaast volg je het vak Academische Vaardigheden. Na het eerste semester krijg je al meteen een studieadvies. Als je resultaten tegenvallen, kun je het advies krijgen je te concentreren op een enkele bachelor. Aan het einde van je eerste jaar moet je minimaal 72 studiepunten hebben gehaald om het dubbele bachelorprogramma verder te mogen volgen. In latere jaren kun je zelf nog beslissen om van de dubbele bachelor te switchen naar een enkele bachelor. 

  Curriculum schema Dubbele bachelor Wiskunde en Natuurkunde 2022-2023 jaar 1
 • Jaar 2
  Curriculum schema Dubbele bachelor Wiskunde en Natuurkunde 2022-2023 jaar 2
 • Jaar 3
  Curriculum schema Dubbele bachelor Wiskunde en Natuurkunde 2022-2023 jaar 3
Mick Christophersen
Copyright: FNWI Communicatie
De dubbele bachelor Natuur- en Wiskunde geeft je de kans om de wiskundige concepten achter de meest theoretische natuurkunde beter te begrijpen. Mick Christophersen, student Wiskunde en Natuurkunde Lees waarom Mick voor de dubbele bachelor koos

Voor wie is de dubbele bachelor Wiskunde en Natuurkunde bedoeld?

Het programma van de dubbele bachelor Wiskunde en Natuurkunde is bedoeld voor ambitieuze studenten die de wiskundige basis van natuurkunde willen doorgronden. Zie jij jezelf bovendien later verder gaan in wetenschappelijk onderzoek op het gebied van natuurkunde, wiskunde of het snijvlak daarvan? Dan is dit programma iets voor jou. Daarnaast herken je jezelf in de volgende eigenschappen:

 • Je haalt bovengemiddeld goede cijfers op het vwo
  Het programma is uitdagend, en daarom alleen geschikt voor bovengemiddeld goede studenten. Een richtlijn is dat je een cijfergemiddelde hebt op je vwo-eindlijst van 7 of hoger, met een 8 of hoger voor wiskunde B en natuurkunde.
 • Je hebt een theoretische inslag
  Hoge cijfers zeggen niet alles. Naast je hoge cijfers vind je wiskunde en natuurkunde leuk en uitdagend en wil jij je daarom verder verdiepen in beide vakgebieden. De dubbele bachelor omvat de theoretische basis van zowel wiskunde als natuurkunde. Een theoretische inslag is daarom een vereiste.
 • Je hebt een ambitieuze studiehouding
  Studiehouding en discipline zijn belangrijk. In plaats van vijf vakken word je geacht zeven of meer vakken per semester te halen. Een ambitieuze studiehouding is hiervoor noodzakelijk.
 • Na je bachelor

  Masters

  Met een bachelordiploma Wiskunde en een bachelordiploma Natuurkunde kun je alle vervolgopleidingen doen die open staan voor één van beide bachelors. Binnen de master Mathematics kun je je specialiseren in Mathematical Physics, of je kunt het unieke dubbele masterprogramma Mathematics and Theoretical Physics volgen.

  Met een geschikt vakkenpakket kun je ook toegelaten worden tot andere masters, zoals:

  Arbeidsmarkt

  Met de dubbele bachelor op zak heb je al een goede start als je later door wil in onderzoek op het gebied van wiskunde, (theoretische) natuurkunde of het snijvlak daartussen. Na het afronden van je master kun je solliciteren naar een promotieplaats aan een onderzoeksinstituut. Je doet dan vier jaar onderzoek en schrijft daarover een proefschrift.

  Uiteraard staan, afhankelijk van de master die je hebt gekozen, ook alle andere professionele richtingen die horen bij wiskunde en natuur- en sterrenkunde nog voor je open. Voor afgestudeerden in beide disciplines is het baanperspectief zeer gunstig en met twee bachelordiploma's heb je nog een extra streepje voor. 

 • Toelating en inschrijving

  Extra eisen

  Bij het aanmelden voor de dubbele bachelor Wiskunde en Natuurkunde gelden een paar extra eisen ten opzichte van de reguliere inschrijfprocedure voor een bacheloropleiding. Om in aanmerking te komen, kijken we naar je cijferlijst en je motivatiebrief. Daarnaast nodigen we je uit voor een toelatingsgesprek om te kijken of je geschikt bent voor de dubbele bachelor. In dit gesprek komen, naast je cijferlijst, aspecten als studiehouding, discipline en motivatie aan de orde. Het toelatingsgesprek is een verplicht onderdeel van de inschrijvingsprocedure en vindt in juni plaats. Begin juni ontvang je een uitnodiging hiervoor. 

  Motivatiebrief

  In je motivatiebrief geef je kort en bondig (max. 450 à 550 woorden) antwoord op in ieder geval de volgende vragen:

  • Wat spreekt jou het meest aan in de opleiding Natuur- en Sterrenkunde?
  • Wat spreekt jou het meest aan in de opleiding Wiskunde?
  • Wat wil je vooral leren in het dubbele bachelorprogramma?
  • Wat heb je naast school gedaan? Denk hierbij aan Wis- en Natuurkunde gerelateerde activiteiten zoals olympiades, maar ook sport, muziek en dergelijke.
  • Ben je gewend om hard te werken voor school?

  Aanmeldprocedure

  1. Meld je in Studielink aan voor zowel de opleiding Wiskunde als Natuur- en Sterrenkunde.
  2. Vul daarnaast vóór 1 mei het online aanmeldformulier in, waarbij je een motivatiebrief (450 á 550 woorden) en je cijferlijst uploadt. Als je je cijferlijst op het moment van aanmelden nog niet hebt, meld je dan toch alvast aan en stuur je lijst zodra je die ontvangt per mail naar dubbele-bachelor-wisnat@uva.nl.

  UvA Matching

  Nadat je je in Studielink hebt aangemeld, krijg je een bevestiging van je aanmelding van de UvA. Daarna kun je je aanmelden voor UvA Matching. Deze activiteit is onderdeel van de inschrijfprocedure en wordt aangeboden door beide opleidingen. Via onderstaande links vind je bij stap 6 meer informatie over UvA Matching.

  Als je je hebt aangemeld voor de dubbele bachelor kun je zelf kiezen of je wil deelnemen aan de UvA Matching van Wiskunde of van Natuur- en Sterrenkunde. Allebei mag ook!

Sliem el Ela
Copyright: Sliem el Ela
Je moet jezelf een hele andere gedachtegang aanleren en veel preciezer leren denken bij de wiskundevakken. Sinds ik dat onder de knie heb kan ik er zelfs problemen uit andere vakgebieden en mijn eigen leven mee oplossen. Sliem el Ela, student Wiskunde en Natuurkunde Lees meer over hoe het is om twee studies te doen

Contact

Heb je vragen over hoe het is om een dubbele bachelor student te zijn? Stuur dan een mailtje naar student Finn of chat met hem via Unibuddy.

Heb je specifieke of persoonlijke vragen over de dubbele bachelor Wiskunde en Natuurkunde? Stuur dan een mail naar de studieadviseur.