Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!

Toelating en inschrijving

Wil je je inschrijven, doorloop dan onderstaande stappen.

Inschrijfproces

 • 2. Check de toelatingseisen

  Je kunt Filosofie studeren met de volgende (in Nederland behaalde) diploma's:

  Vwo-diploma

  Met een vwo-diploma kun je Filosofie studeren, ongeacht je profiel.

  Hbo-(propedeuse)diploma

  Studenten met een hbo-propedeusediploma hebben toegang tot een universitaire bachelor. Houd er wel rekening mee dat de overstap van het hbo naar een universitaire opleiding door veel studenten als erg zwaar wordt ervaren.
  Een andere mogelijkheid is om eerst je hbo-bachelor te voltooien en je daarna in te schrijven voor een universitaire bachelor. Afhankelijk van de inhoud van de afgeronde hbo-bachelor en de keuze van de universitaire bachelor kun je vrijstelling krijgen voor onderdelen uit het universitaire bachelorprogramma. De maximale vrijstelling via deze route is 60 studiepunten.
  Het collegegeld voor een tweede bachelor is het hogere instellingstarief. Bij de Student Service Desk kun je terecht met vragen over het collegegeld.

  Colloquium doctum

  Heb je niet het juiste diploma om toegelaten te worden tot de bacheloropleiding Filosofie dan bestaat de mogelijkheid om via een colloquium doctum toegelaten te worden.

  Lees meer over het colloquium doctum Filosofie

  Diploma behaald in het buitenland?

  Heb je je vooropleiding in het buitenland gedaan?  Dan volg je een ander inschrijfproces. Dit geldt ook voor studenten die in Nederland een International Baccalaureate (IB) hebben behaald.

  Inschrijven met een buitenlandse vooropleiding

 • 4. Activeer je UvAnetID

  Nadat je je hebt ingeschreven in Studielink, krijg je een e-mail met je UvAnetID. Activeer je UvAnetID volgens de instructies. Je hebt je UvAnetID nodig om je in te schrijven bij de UvA.

 • 5. UvA Matching: aanmelden en deelnemen

  Nadat je je hebt ingeschreven voor een bacheloropleiding doe je mee aan UvA Matching. Je maakt kennis met de studie en studeren, en test zo of de opleiding echt bij je past. UvA Matching voor Filosofie bestaat uit een onderwijsdag, naar aanleiding waarvan je een digitale toets maakt.

  Belangrijke data

  • woensdag 3 en/of vrijdag 5 juni 2020: Onderwijsdag in de Oudemanhuispoort
  • woensdag 10 juni 2020, 15.00 uur: deadline voor het insturen van de digitale toets

  Aanmelden

  Nadat  je je hebt ingeschreven via Studielink kun je je aanmelden voor de Matching. Nadat je je UvAnetID hebt geactiveerd, zie je in je Checklist Inschrijving op sis.uva.nl Matching staan. Hier kun je je via de Vakplanner aanmelden voor Matching.

  Lees meer over UvA Matching

Na (voorwaardelijke) toelating

 • 6. Vul het intakeformulier in

  Studenten die beginnen met de bacheloropleiding Filosofie moeten naast deelname aan UvA Matching ook een intakeformulier invullen. Onder hen vallen ook deeltijdstudenten, UvA-studenten die van studie wisselen en studenten die Filosofie als tweede studie gaan volgen.

  • De intakeprocedure houdt in dat studenten na de aanmelding via Studielink online een vragenlijst invullen. Als je je via Studielink.nl voor Filosofie hebt aangemeld, ontvang je een uitnodiging voor dit formulier. Nadat je het intakeformulier hebt ingevuld kun je worden uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek, dat plaatsvindt in de periode tussen de Matchingsweek en de start van de opleiding.
  • De intakeprocedure is de start van de studiebegeleiding (het tutoraat). Daarom wordt er in de vragenlijst onder meer gevraagd naar je vooropleiding en motivatie om Filosofie te gaan studeren.
  • Studenten die niet hebben meegedaan aan UvA-Matching, gaan binnen het kader van de intakeprocedure aan de slag met de studiestof van Filosofie. Je leest artikelen, bekijkt online hoorcolleges en maakt een opdracht.

  Het intakeformulier wordt per e-mail gestuurd naar studenten die zich via Studielink hebben aangemeld. Zorg er daarom voor dat je e-mailadres in Studielink correct staat. 

  Vragen?

  Vragen over de intakeprocedure? Stuur een e-mail naar:
  Tutoraat-fil-fgw@uva.nl

 • 7. Vraag je collegekaart aan

  Een collegekaart is een persoonlijke kaart die je onder andere gebruikt als identificatie tijdens tentamens en bij het lenen van boeken. Je krijgt na je voorwaardelijke toelating meer informatie over het aanvragen van een collegekaart.