Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor
Natuur- en Sterrenkunde
Opslaan in favorieten

Toelating en inschrijving

Doorloop alle onderstaande stappen om je in te schrijven voor de opleiding.

Heb jij een buitenlandse vooropleiding, mis je één of meer van de vereiste vakken op vwo-niveau of ben je 21 jaar of ouder en niet in het bezit van een vwo-diploma, hbo-propedeuse of hbo-bachelor? Kijk dan voor meer informatie:

Inschrijfproces

 • 1. Check de deadlines

  Vanaf 1 oktober tot uiterlijk 1 mei schrijf je je via Studielink in voor de bachelor Natuur- en Sterrenkunde. Na 1 mei is het alleen in specifieke gevallen nog mogelijk om je in te schrijven.

   

 • 2. Check de toelatingseisen

  Vwo-diploma

  Je wordt toegelaten tot Natuur- en Sterrenkunde met de volgende profielen:

  • Natuur en techniek
  • Natuur en gezondheid met natuurkunde en wiskunde B
  • Economie en maatschappij met natuurkunde en wiskunde B
  • Cultuur en maatschappij met natuurkunde en wiskunde B

  Studenten die aan de opleiding beginnen met een eindexamengemiddelde van minder dan een 7 voor Natuurkunde en/of Wiskunde B zullen extra hard moeten werken. Je moet in dat geval erg gemotiveerd zijn om de opleiding goed te doorlopen. Het advies dat je krijgt na deelname aan UvA Matching geeft je een goede prognose.

  Andere Nederlandse diploma's 

  Met een vwo-diploma oude stijl met onderstaande vakken ben je toelaatbaar. Heb je een hbo-propedeuse of een hbo-diploma, dan moet je voor onderstaande vakken certificaten op vwo-niveau hebben:

  • Natuurkunde
  • Wiskunde B
  • Engels

  Let op: Je hebt ook Nederlands op 5 havo niveau of een Nederlandstalige hbo-propedeuse nodig. 

  Deficiënties wegwerken

  Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan kun je in veel gevallen de deficiënties wegwerken door bovenstaande vakken op vwo-niveau met certificaat te behalen.

  Buitenlands diploma

  Heb je een buitenlandse vooropleiding?

  Om toegelaten te worden, moet je de volgende vakken op vwo-niveau met certificaat hebben behaald: 

  • Natuurkunde
  • Wiskunde B

  Aanmelden met een buitenlands diploma

  Als je twijfelt of je aan alle toelatingseisen voldoet, meld je dan toch voor 1 mei aan in Studielink. Je ontvangt dan een e-mail van de UvA waarin je gevraagd wordt om informatie aan te leveren over je vooropleiding. Op basis van deze informatie beoordelen wij of je toelaatbaar bent. Ben je niet toelaatbaar of wil je toch een andere opleiding doen? Dan kun je in Studielink je aanmelding intrekken.

  Heb je een andere vraag over de toelating met een buitenlands diploma? Dan kun je terecht bij de Studenten Services. 

  Colloquium doctum

  Ben je 21 jaar of ouder en niet in het bezit van een vwo-diploma, hbo-propedeuse of hbo-bachelor? Dan is het colloquium doctum een mogelijkheid om toegelaten te worden tot de universiteit.

 • 4. Schrijf je in via Studielink
 • 5. Activeer je UvAnet ID

  Nadat je je hebt ingeschreven in Studielink, ontvang je een e-mail met je UvAnetID. Activeer je UvAnetID volgens de instructies. Je hebt je UvAnetID nodig om je aan te melden bij de UvA.

 • 6. UvA Matching: aanmelden en deelnemen

  Tijdens UvA Matching maak je kennis met de studie en studeren en test je of de opleiding echt bij je past. Deelname aan UvA Matching is een verplicht onderdeel van je inschrijving voor de opleiding. Om deel te kunnen nemen aan UvA Matching meld je je uiterlijk 19 mei 2022 met je UvAnetID aan via www.sis.uva.nl.

  Let op: zonder aanmelding kun je niet mee doen aan UvA Matching, dus zorg dat je je aanmelding op tijd geregeld hebt.

  UvA Matching vindt plaats in de periode van 2 t/m 17 juni 2022 en wordt volledig online aangeboden. De exacte datum en locatie worden nog bekend gemaakt.

Na (voorwaardelijke) toelating

 • 8. Vraag je collegekaart aan

  Een collegekaart is een persoonlijke kaart die je onder andere gebruikt als identificatie tijdens tentamens en bij het lenen van boeken. Na je voorwaardelijke toelating ontvang je van de centrale studentenadministratie van de UvA meer informatie over het aanvragen van een collegekaart.