For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
NL

Na je bachelor

Masteropleidingen

Bijna alle studenten kiezen ervoor om na de bachelor Scheikunde nog een aansluitende masteropleiding te volgen. In de bachelor word je uitstekend opgeleid voor alle moleculaire masteropleidingen in Nederland en daarbuiten. Ook een technische master behoort tot de mogelijkheden.

 • Professionele specialisatie in een major or minor

  Met een universitaire master word je opgeleid tot wetenschappelijk onderzoeker, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een andere carrière. Bij een groot aantal bètamasters aan de UvA worden er professionele specialisaties aangeboden, die focussen op andere vaardigheden dan onderzoek doen. Je volgt dan een jaar lang (60 EC) het reguliere programma van je gekozen master, en aansluitend een half jaar of een jaar lang (30/60 EC) het programma van je gekozen specialisatie. Er worden op dit moment meerdere majors (60 EC) en minors (30 EC) aangeboden voor studenten in een bètamaster:

  • Major: Science Communication
  • Major: Teaching
  • Major: Science in Society
  • Minor: Tesla (ondernemerschap)
  • Minor: Science for Sustainability

Beroepen voor scheikundigen

Na de bachelor Scheikunde en een van de daarop aansluitende masters kun je terecht bij diverse (semi-) overheidsinstellingen of bij een van de vele bedrijven die werkzaam zijn op het gebied van de chemie, biochemie of geneeskunde.

Afgestudeerden zijn bijvoorbeeld werkzaam:

 • Bij organisaties als TNO en het RIVM. Hier zijn ze verantwoordelijk voor het toegepaste chemisch, milieuchemisch of biochemisch onderzoek.
 • In het bedrijfsleven, waar chemici op allerlei fronten worden ingezet. Zo leveren ze een belangrijke bijdrage aan het verbeteren van processen voor de productie van chemische grondstoffen, het ontwikkelen van nieuwe strategieën voor het maken van geneesmiddelen en het ontwikkelen van nieuwe materialen zoals polymeren met bijzondere eigenschappen. Je kunt denken aan bedrijven als Shell, Dow Chemicals, DSM, Solvay en Avantium.
 • Bij een onderzoeksgroep van een universiteit. Als je verder wilt in het wetenschappelijk onderzoek werk je eerst vier jaar aan een onderzoek waarop je promoveert tot doctor. Je kunt werken aan veel verschillende onderwerpen, zoals het ontwikkelen van nieuwe analysemethoden om kanker vroegtijdig op te sporen, het nabootsen van fotosynthese als alternatieve energiebron of het ontwerpen van duurzame syntheseroute voor nieuwe materialen. Veel gepromoveerden gaan verder met onderzoek of krijgen leidinggevende functies bij universiteiten, de chemische industrie of de overheid.
 • Als docent scheikunde in het middelbaar of hoger onderwijs.
 • Bij andere organisaties waar een bèta-achtergrond gewenst is, zoals milieuadviesbureaus, banken of ICT-bedrijven.