Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Met een bachelordiploma Archeologie leg je een stevige basis voor een loopbaan in de archeologie. Na je bachelor kun je een master volgen of direct de arbeidsmarkt op. Lees wat de mogelijkheden zijn na je bachelor.

Afgestudeerden in Archeologie werken onder andere bij:

  • archeologische bedrijven of gemeenten als veldarcheoloog;
  •  musea of erfgoedinstellingen;
  • overheidsinstellingen (zoals de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed) als adviseurs;
  • wetenschappelijke instellingen.
Wat zijn de opties na de bachelor?

Afgestudeerd in archeologie, en dan? Ontdek wat de mogelijkheden zijn in deze video.

Toekomstig studenten hoeven niet bang te zijn dat er gebrek aan werk is, we staan echt te springen om de nieuwe generatie. Maaike Honshorst, alumna Archeologie Lees het interview

Een masteropleiding volgen

Als je na je bachelor meer wetenschappelijke verdieping of verbreding zoekt, dan volg je een master. De UvA heeft meer dan 200 masterprogramma’s, die één, anderhalf of twee jaar duren en veelal Engelstalig zijn.

Let op: Voor veel masterprogramma’s gelden instroomeisen en/of een selectieprocedure. In veel gevallen moet je al tijdens je bachelor bepaalde vakken of een specifieke minor hebben gevolgd. Daarom is het verstandig om tijdig in je planning rekening te houden met de toelatingseisen van het masterprogramma dat je interesseert.

Met het bachelordiploma Archeologie ben je mogelijk toelaatbaar tot een van de volgende eenjarige masterprogramma's (60 EC):

Je zou ook kunnen kiezen voor een duaal masterprogramma: een beroepsgeoriënteerd programma op academisch niveau van anderhalf jaar (90 EC), inclusief leerwerkperiode. Vanwege het beperkte aantal leerwerkplaatsen geldt voor alle duale masters een strenge selectieprocedure waarbij geen garantie is op toelating. Met een bachelordiploma Archeologie zouden de volgende duale masteropleidingen wellicht aansluiten op jouw interesses:

Studenten met een sterke belangstelling voor onderzoek kunnen zich aanmelden voor een tweejarige (120 EC) onderzoeksmaster. Voor alle onderzoeksmasters geldt een selectieprocedure waarbij geen garantie is op toelating. Er wordt met name gekeken naar de invulling van je bachelor, de behaalde studieresultaten, je scriptie en je motivatie. Met een bachelordiploma Archeologie zouden de volgende research masters wellicht aansluiten op jouw interesses:

Als je tijdens je bachelor een minor in een bepaald vakgebied hebt gevolgd, dan heb je soms ook toegang tot andere masterprogramma's waarvoor uitgebreidere instroomeisen gelden. Zo kun je met de minor Conservation and Restoration of Cultural Heritage toegang krijgen tot de tweejarige interdisciplinaire master:

Let op: De minor geeft niet automatisch toegang tot deze master; hiervoor is een aparte selectieprocedure.

Je diploma is geen afscheid 

Na je afstuderen hoef je geen afscheid te nemen van de UvA. We helpen je graag om je loopbaan verder te ontwikkelen. Je kunt je aansluiten bij het jonge-alumniprogramma van de Amsterdamse Universiteits-Vereniging (AUV), dat je helpt om je carrière uit te stippelen. En als alumnus kun je ook nog steeds gebruikmaken van het Student Careers Centre.