Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor
Archeologie
Vergelijk

Na je studie

Met een bachelordiploma Archeologie leg je een stevige basis voor een loopbaan in de archeologie. Na je bachelor kun je een master volgen of direct de arbeidsmarkt op. Lees wat de mogelijkheden zijn na je bachelor.

Afgestudeerden in Archeologie werken onder andere bij:

  • archeologische bedrijven of gemeenten als veldarcheoloog;
  •  musea of erfgoedinstellingen;
  • overheidsinstellingen (zoals de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed) als adviseurs;
  • of verder gaan in de wetenschap.
Wat zijn de opties na de bachelor?

Afgestudeerd in archeologie, en dan? Ontdek wat de mogelijkheden zijn in deze video.

Toekomstig studenten hoeven niet bang te zijn dat er gebrek aan werk is, we staan echt te springen om de nieuwe generatie. Maaike Honshorst, alumna Archeologie Lees het interview

Een masteropleiding volgen

Als je na je bachelor meer wetenschappelijke verdieping of verbreding zoekt, dan volg je een master. De UvA heeft meer dan 200 masterprogramma’s, die één, anderhalf of twee jaar duren en veelal Engelstalig zijn.

Let op: Voor veel masterprogramma’s gelden instroomeisen en/of een selectieprocedure. In veel gevallen moet je al tijdens je bachelor bepaalde vakken of een specifieke minor hebben gevolgd. Daarom is het verstandig om tijdig in je planning rekening te houden met de toelatingseisen van het masterprogramma dat je interesseert.

Met een bachelordiploma Archeologie kun je toegang krijgen tot de eenjarige (60 EC) masterprogramma's:

Je kunt ook kiezen voor een duaal masterprogramma: een beroepsgeoriënteerd programma op academisch niveau van anderhalf jaar (90 EC), inclusief leerwerkperiode. Vanwege het beperkte aantal leerwerkplaatsen geldt voor alle duale masters een selectieprocedure. Met een bachelordiploma Archeologie kun je toegang krijgen tot de duale masters: 

Studenten met een sterke belangstelling voor onderzoek kunnen zich aanmelden voor een tweejarige (120 EC) onderzoeksmaster. Voor alle onderzoeksmasters geldt een selectieprocedure, waarbij met name gekeken wordt naar de invulling van je bachelor, de behaalde studieresultaten en je scriptie. Met een bachelordiploma Archeologie mag je je aanmelden voor de onderzoeksmasters: 

Als je tijdens je bachelor een minor in een bepaald vakgebied hebt gevolgd, dan heb je soms ook toegang tot andere masterprogramma's waarvoor uitgebreidere instroomeisen gelden. Zo kun je met de minor Conservation and Restoration of Cultural Heritage toegang krijgen tot de tweejarige interdisciplinaire master:

Let op: De minor geeft niet automatisch toegang tot deze master; hiervoor is een aparte selectieprocedure.