Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Bachelor Informatica

Na je bachelor

Masteropleidingen

Met dank aan de brede basis die je in de bachelor Informatica opdoet, heb je veel mogelijkheden in het kiezen van een master. Naast voor de hand liggende opties op het gebied van Computer Science, Computational Science of Software Engineering, kun je – afhankelijk van de keuzevakken die je hebt gevolgd – ook de overstap maken in de richting van Information Studies of Artificial Intelligence, een meer theoretische kant op met Logic, of juist voor een toegepaste kant kiezen met Bioinformatics.

Bekijk de mogelijkheden

Beroepen voor informatici

Afgestudeerde informatici hebben een uitstekend beroepsperspectief. Bedrijven en overheidsorganisaties gebruiken talloze computersystemen en netwerken en hebben voor het ontwerpen, ontwikkelen en beheren daarvan hoogopgeleide informatici nodig. Uit gegevens van het UWV blijkt dat er elk jaar meer ICT-vacatures zijn dan dat er hoogopgeleide specialisten op de arbeidsmarkt komen (bron: UWV Factsheet Arbeidsmarkt 2018). Ook zonder een masteropleiding te volgen, vinden veel afgestudeerden van de bacheloropleiding Informatica binnen drie maanden aan een baan op bachelorniveau.

Enkele van de vele beroepsmogelijkheden voor informatici zijn:

 • Software engineer

  Als software engineer ontwerp en ontwikkel je programma's of nieuwe functionaliteiten binnen bestaande programma's. Afhankelijk van de opdracht en organisatie doe je het programmeren ook zelf of wordt dit uitbesteed. Het uiteindelijke doel is functionerende en gebruiksvriendelijke software op te leveren.

 • Systeemontwerper

  Als systeemontwerper ga je in gesprek met (toekomstige) gebruikers van een systeem (software, al dan niet in combinatie met hardware), om hun wensen in kaart te brengen. Deze gebruikersbehoeften vertaal je naar specificaties waaraan het te ontwikkelen systeem moet voldoen.

 • IT consultant

  Als IT consultant adviseer je klanten over hoe zij IT toepassingen kunnen inzetten voor het bereiken van hun zakelijke doelstellingen of het oplossen van problemen. Je helpt om de structuur en efficiency van computersystemen in organisaties te verbeteren.

 • Onderzoeker

  Na de master kun je ook solliciteren op een promotieplek aan de universiteit om je carrière in de wetenschap voort te zetten. Je doet dan vier jaar onderzoek dat je afrondt met een proefschrift. Tijdens deze periode geef je ook onderwijs aan studenten. Na je promotie kun je doorgaan in het onderzoek maar een overstap naar het bedrijfsleven is dan nog steeds mogelijk.

Lees verhalen van afgestudeerden Informatica