Wil je verder met een master op het gebied van Informatica? Dankzij de brede basis die je in de bachelor Informatica opdoet, heb je veel mogelijkheden in het kiezen van een Engelstalige master aan de UvA of daarbuiten.
Benieuwd naar welke masteropleiding studenten kiezen na het afronden van de bachelor Biomedische wetenschappen aan de UvA? Kijk op de website van Studiekeuze123.
Wil je verder in de informatica, kies dan voor de master Computer Science. Deze opleiding is een joint degree met de Vrije Universiteit Amsterdam. Door deze samenwerking heb je een ruime keuze aan specialisaties binnen de master.
Als je het leuk vindt om complexe technische problemen op te lossen en de software kant van informatica interessant vindt, dan is de master Software Engineering misschien iets voor jou.
Master Software Engineering
Afhankelijk van de keuzevakken die je in je bachelor hebt gevolgd, kun je de overstap maken naar een gespecialiseerde richting binnen de informatiewetenschappen, zoals:
Computational Science
Information Studies
Security and Network Engineering
Artificial Intelligence
Logic
Bioinformatics
Zoek je naar een andere master? Bekijk het hele UvA masteraanbod.
Afgestudeerde informatici hebben een uitstekend beroepsperspectief. Bedrijven en overheidsorganisaties gebruiken talloze computersystemen en netwerken. Ze hebben voor het ontwerpen, ontwikkelen en beheren daarvan hoogopgeleide informatici nodig.
Als software engineer ben je verantwoordelijk voor het gehele proces rondom de ontwikkeling, uitvoering en het onderhoud van software voor een bedrijf of organisatie. Dit doe je door een systematische aanpak. Vanaf het bepalen van de eisen, plannen van het programmeerwerk, ontwikkelen, testen, opleveren tot en met het onderhouden en updaten van de software.
Lees hier het verhaal van Ino de Bruijn, bioinformatics engineer bij het Memorial Sloan Kettering Cancer Center in New York
Als systeemontwerper ga je in gesprek met (toekomstige) gebruikers van een systeem (software, al dan niet in combinatie met hardware), om hun wensen in kaart te brengen. Deze gebruikersbehoeften vertaal je naar specificaties waaraan het te ontwikkelen systeem moet voldoen.
Als IT consultant adviseer je klanten over hoe zij IT toepassingen kunnen inzetten voor het bereiken van hun zakelijke doelstellingen of het oplossen van problemen. Je helpt om de structuur en efficiency van computersystemen in organisaties te verbeteren.
Een software architect is iemand die zich bezighoudt met het in kaart brengen, bewaken en optimaliseren van de structuur van software. In vergelijking met een software engineer, denkt de software architect na over constructies op hoger niveau, zoals domeinmodellering, procesmodellering en gelaagdheid.
Als data scientist verwerk je grote hoeveelheden data uit verschillende bronnen, oftewel ‘big data’. Deze data zet je om naar bruikbare informatie voor anderen. Naast het analyseren van de beschikbare data maak je als data-scientist ook voorspellingen door data te extrapoleren en modellen te bouwen.
Als projectmanager IT geef je leiding aan een groep collega’s op de IT afdeling van een bedrijf. Je stuurt mensen aan en begeleidt ze voor een bepaald project. Je bent verantwoordelijk voor het team, onderhoudt contact met de klant, bent verantwoordelijk voor budgetten en het behalen van doelstellingen en legt verantwoording af aan de directie.
Als requirements engineer hou je je bezig met het in kaart brengen van de wensen van gebruikers van informatiesystemen en het aanpassen van de informatiesystemen aan deze behoeften. Je analyseert de bestaande informatiesystemen en stelt vast hoe die aangepast of vervangen kunnen worden. Vervolgens plan je een verbetertraject en begeleidt je het ontwerptraject voor een nieuw systeem.
Als chief technology officer (CTO) ben je binnen het bestuur van een organisatie of bedrijf verantwoordelijk voor de techniek, zoals IT, apparatuur en machines. Een chief technology officer houdt zich bezig met het vaststellen en formuleren van technisch- en innovatiebeleid en geeft leiding aan andere professionals en specialisten.
Na de master kun je ook solliciteren op een promotieplek aan de universiteit om je carrière in de wetenschap voort te zetten. Je doet dan vier jaar onderzoek dat je afrondt met een proefschrift. Tijdens deze periode geef je ook onderwijs aan studenten. Na je promotie kun je doorgaan in het onderzoek maar een overstap naar het bedrijfsleven is dan nog steeds mogelijk.
Lees hier het verhaal van Wendy Günther, promovendus bij KIN onderzoeksgroep aan de VU
Als docent informatica kun je lesgeven op alle niveaus, van voortgezet tot wetenschappelijk onderwijs. Je kunt een 1e of 2e-graads bevoegdheid halen door de educatieve minor te volgen tijdens je bachelor of te kiezen voor de educatieve variant in de masteropleiding.