Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor
Wiskunde
Vergelijk

Studieprogramma

Het studieprogramma van de bachelor Wiskunde is zo opgebouwd dat je begint met het aanleggen van een brede basis met vakken in de belangrijkste richtingen van de wiskunde. Vanaf het tweede semester van het tweede jaar en in het derde jaar krijg je veel keuzeruimte. Aan de hand van een groot aanbod wiskundige thema’s kies je de richting die jij interessant vindt. Naast dat je analytisch en kritisch leert denken, leggen we in de opleiding ook veel nadruk op hoe je je eigen denkproces aan anderen overbrengt en besteden we aandacht aan oriëntatie op een vervolgstudie en de arbeidsmarkt.

Opbouw studiejaar

Een studiejaar bestaat uit twee semesters die elk weer zijn opgedeeld volgens het 8-8-4 schema: twee blokken van acht weken gevolgd door een blok van vier weken. In tegenstelling tot andere UvA-opleidingen lopen de meeste vakken bij de bachelor Wiskunde echter door over meerdere blokken, omdat je veel onderwerpen pas goed onder de knie krijgt als je tijd hebt om ermee te oefenen.

  • Jaar 1

    In het eerste jaar van de studie volg je vakken in veel verschillende onderdelen van de wiskunde. Daarnaast werk je in een tutorgroep onder begeleiding van een ouderejaarsstudent samen met je medestudenten aan je opdrachten en studievaardigheden. Je leert veel van elkaar door aan elkaar uit te leggen en voor te doen waar je mee bezig bent. Zo word je bovendien gedwongen om na te denken over hoe je iets duidelijk en exact formuleert. Daarnaast leer je programmeren en vertellen verschillende gastdocenten je tijdens het vak Oriëntatie wiskunde over de laatste ontwikkelingen in het wiskundig onderzoek.

  • Jaar 2

    In het tweede jaar breid je je kennis over algebra, analyse en stochastiek uit. Daarnaast volg je vakken over nieuwe onderwerpen zoals meetkunde, gewone differentiaalvergelijkingen en topologie. In het tweede semester heb je veel keuzeruimte die je zelf kunt invullen met wiskundevakken. Om je te helpen bij het invullen van je keuzeruimte zijn de vakken ingedeeld in thema’s, deze kun je hier bekijken.

    Daarnaast ga je in het laatste blok van het tweede jaar samen met een medestudent aan de slag met een project waarin je je verdiept in een zelfgekozen wiskundig onderwerp, waarover je een verslag schrijft en een presentatie geeft. Dit is een goede voorbereiding op je bachelorproject in het derde jaar. In het vak Oriëntatie wiskunde word je begeleid bij je oriëntatie op een vervolgstudie of de arbeidsmarkt.

  • Jaar 3

    In het derde jaar volg je voornamelijk keuzevakken. Deze kies je zelf uit het uitgebreide aanbod verdeeld over 13 thema’s. Je kunt ook kiezen voor de educatieve minor of om een semester in het buitenland te studeren. En een minor bij een andere opleiding is ook mogelijk.

    Daarnaast wordt er ruim aandacht besteed aan presenteren. In je bachelorproject doe je zelfstandig onderzoek naar een onderwerp dat jou aanspreekt onder begeleiding van een onderzoeker van het KdVI, het wiskunde instituut van de UvA. Je rondt het project af met het schrijven van je bachelorscriptie, waarna je de titel Bachelor of Science (BSc) krijgt.

Copyright: UvA
Wiskunde is ontzettend leuk en je krijgt duidelijke antwoorden. Je leert analytisch denken en logische stappen te zetten. Ik vind het heel leuk om te ontdekken hoe alles in elkaar zit. Bij wiskunde is er geen onduidelijkheid, een uitspraak is altijd waar of niet waar. Student Wiskunde, Noémie Vlaanderen Oldenzeel Lees het verhaal van Noémie en andere studenten

Keuzeruimte

In het tweede semester van het tweede jaar en in het hele derde jaar heb je veel keuzeruimte die je helemaal zelf kunt invullen. Om je te helpen bij die keuze zijn de vakken verdeeld in 13 wiskundige thema's. Zo zie je direct de samenhang tussen vakken en aan welke onderwerpen deze gerelateerd zijn. Je kunt er ook voor kiezen om in het eerste semester van het derde jaar vakken in het buitenland te volgen of een minor van een andere opleiding.

Studiebegeleiding

Tijdens je studie sta je er niet alleen voor.  Je krijgt in elke fase van je studie de persoonlijke begeleiding die past bij de specifieke vragen van dat moment.

Dubbele bachelor

Ben je op zoek naar een extra uitdaging en heb je naast wiskunde ook interesse in natuurkunde of informatica? Dan kun je kiezen voor een van onze dubbele bachelorprogramma's: 

Een typische week bij Wiskunde

Wiskunde aan de UvA is een voltijdstudie. Dat betekent dat je ongeveer 40 uur per week met de studie bezig bent. Hiervan bestaat de helft uit contactonderwijs. De andere helft van de tijd gebruik je voor zelfstudie. In de latere jaren neemt de tijd die je zelfstandig werkt toe. Bij Wiskunde gebruiken we de volgende onderwijsvormen:  

  • Hoorcolleges
    Tijdens hoorcolleges licht de docent de stof toe en krijg je de gelegenheid om vragen te stellen.
  • Werkcolleges
    In werkcolleges oefen je de stof die op het hoorcollege is behandeld in kleinere groepen, onder begeleiding van een docent.
  • Wiskundetutoraat
    In het wiskundetutoraat (jaar 1 en 2) werk je samen aan de huiswerkopdrachten, onder begeleiding van een tutor.
  • ​​​Practica
    (Computer)practica bestaan uit opdrachten die je individueel of in tweetallen uitvoert. Ook werk je samen of zelfstandig aan kleine projecten.
  • Onderzoek
    In het tweede en derde jaar werk je individueel of in tweetallen aan een onderzoek over een onderwerp naar keuze. Je wordt hierbij persoonlijk begeleid door een docent.