Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Als je een studie Filosofie hebt afgerond, beschik je over een gedegen vakkennis, een brede culturele bagage, historisch besef en een sterk ontwikkeld abstractievermogen. Dit maakt je ruim inzetbaar op de arbeidsmarkt. Filosofen werken in de meest uiteenlopende functies waar een sterk analytisch denkvermogen vereist is, zij zijn onder andere werkzaam als:

  • Beleidsmedewerker
  • Redacteur
  • Journalist
  • Schrijver en publicist
  • Functie in het bedrijfsleven of bij een bank 
Zazie van Dorp
Copyright: UvA FGw | Zazie van Dorp
De bachelor Filosofie daagt je academisch uit, geeft je de ruimte om je te specialiseren binnen het vakgebied dat je interesseert en geeft je vaardigheden mee die je je hele (werkende) leven kunt gebruiken. Zazie van Dorp, alumnus Filosofie Lees het interview

Een masteropleiding volgen

Als je na je bachelor meer wetenschappelijke verdieping of verbreding zoekt, dan volg je een masterprogramma. De UvA heeft meer dan 200 masters, die één, anderhalf of twee jaar duren en veelal Engelstalig zijn. Door in je keuzeruimte bepaalde vakken of een minor te volgen, kun je je mogelijkheden in de masterfase vergroten.

Met het bachelordiploma Filosofie ben je mogelijk toelaatbaar tot een van de volgende eenjarige masterprogramma's (60 EC):

Je zou ook kunnen kiezen voor een duaal masterprogramma: een beroepsgeoriënteerd programma op academisch niveau van anderhalf jaar (90 EC), inclusief leerwerkperiode. Vanwege het beperkte aantal leerwerkplaatsen geldt voor alle duale masters een strenge selectieprocedure waarbij geen garantie is op toelating. Met een bachelordiploma Filosofie zouden de volgende duale masteropleidingen wellicht aansluiten op jouw interesses:

Studenten met een sterke belangstelling voor onderzoek kunnen zich aanmelden voor een tweejarige (120 EC) onderzoeksmaster. Voor alle onderzoeksmasters geldt een selectieprocedure waarbij geen garantie is op toelating. Er wordt met name gekeken naar de invulling van je bachelor, de behaalde studieresultaten, je scriptie en je motivatie. Met een bachelordiploma Filosofie zouden de volgende research masters wellicht aansluiten op jouw interesses:

Als je na je bachelor Filosofie ook een masterprogramma op dit vakgebied voltooit, kun je toegang krijgen tot de eenjarige master:

Afhankelijk van de invulling van je bachelor kun je toegang krijgen tot andere masterprogramma's waarvoor aanvullende instroomeisen gelden, zoals de tweejarige interdisciplinaire masterprogramma's:

Kijk voor de precieze toelatingsvoorwaarden bij de master.

Je diploma is geen afscheid 

Na je afstuderen hoef je geen afscheid te nemen van de UvA. We helpen je graag om je loopbaan verder te ontwikkelen. Je kunt je aansluiten bij het jonge-alumniprogramma van de Amsterdamse Universiteits-Vereniging (AUV), dat je helpt om je carrière uit te stippelen. En als alumnus kun je ook nog steeds gebruikmaken van het Student Careers Centre.