Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Een universitaire studie leidt je op tot veel meer dan één bepaald beroep. Je bent na je studie uiteraard inzetbaar in banen op je specifieke vakgebied, maar ook in andere beroepenvelden waar een kritische, zelfstandige en leergierige geest vereist is.

Kunsthistorici zijn bijzonder geschikt voor banen waarin de visuele, conceptuele of materiële kanten van kunst centraal staan. Onze alumni werken veelal in musea of presentatie-instellingen – als conservator of tentoonstellingsmaker, maar ook bij de afdelingen educatie, publicaties of public programming. Vaak vinden ze werk in de privé- of commerciële sector, bij bedrijfscollecties, galeries of veilinghuizen. Sommigen werken zelfstandig, maken tentoonstellingen, schrijven voor de pers of musea, of organiseren kunstbeurzen. Ook zijn alumni op verschillende niveaus betrokken bij overheids- en erfgoedinstellingen, of werken in het toerismesector. Je kunt natuurlijk ook de wetenschap in of leraar worden. Kortom, een diploma Kunstgeschiedenis maakt veel mogelijk:

  • Musea, galerieën, veilinghuizen, privé- en bedrijfscollecties, monumentenzorg, kunststichtingen;
  • Kunst en antiekhandel, kunst- en antiekbeurzen, organisatiebureaus Biënnales en art fairs, culturele festivals;
  • Media en journalistiek (digitaal, kranten, tijdschriften, TV); uitgeverijen, bibliotheken;
  • Culturele adviesbureaus; organisaties die kunstreizen en cursussen verzorgen, cultureel toerisme;
  • Beleidsmedewerker bij culturele instellingen, de overheid, de stad, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap;
  • Architectenbureaus; erfgoedinstellingen; archieven;
  • Leraar CKV/Kunst Algemeen (na 1-jarige lerarenopleiding);
  • Het onderzoek en/of hoger onderwijs in (promoveren).

Een masteropleiding volgen

Als je na je bachelor meer wetenschappelijke verdieping of verbreding zoekt, dan volg je een masterprogramma. De UvA heeft meer dan 200 masters, die één, anderhalf of twee jaar duren en veelal Engelstalig zijn. Door in je keuzeruimte bepaalde vakken of een minor te volgen, kun je je mogelijkheden in de masterfase vergroten.

Met een bachelordiploma Kunstgeschiedenis kun je toegang krijgen tot de eenjarige master Kunstgeschiedenis. De UvA heeft echter ook tal van gerelateerde programma's, waar je met een bachelor Kunstgeschiedenis mogelijk toelaatbaar tot bent, zoals:

Met het bachelordiploma Kunstgeschiedenis ben je ook mogelijk toelaatbaar tot het selectieve eenjarige masterprogramma Publieksgeschiedenis. Voor deze master geldt een selectieprocedure waarbij geen garantie is op toelating. Er wordt met name gekeken naar de invulling van je bachelor, de behaalde studieresultaten, je scriptie en je motivatie.

Door tijdens je bachelor een minor te volgen kun je je mogelijkheden in de masterfase verder uitbreiden. Zo kun je je aanmelden voor de master Conservation and Restoration of Cultural Heritage na het volgen van de minor Conservering en restauratie. Overigens geldt voor deze specifieke master wel een selectieprocedure.

Je zou ook kunnen kiezen voor een duaal masterprogramma: een beroepsgeoriënteerd programma van anderhalf of twee jaar (90 of 120 EC), inclusief leerwerkperiode. Vanwege het beperkte aantal leerwerkplaatsen geldt voor alle duale masters een strenge selectieprocedure waarbij geen garantie is op toelating. Met een bachelordiploma Kunstgeschiedenis zouden de volgende duale masteropleidingen wellicht aansluiten op jouw interesses:

Studenten met een sterke belangstelling voor onderzoek kunnen zich aanmelden voor een tweejarige (120 EC) onderzoeksmaster. Voor alle onderzoeksmasters geldt een selectieprocedure waarbij geen garantie is op toelating. Er wordt met name gekeken naar de invulling van je bachelor, de behaalde studieresultaten, je scriptie en je motivatie. Met een bachelordiploma Kunstgeschiedenis zouden de volgende research masters wellicht aansluiten op jouw interesses:

Als je na de bachelor Kunstgeschiedenis ook een master in Kunstgeschiedenis voltooit, mag je daarna instromen in de Lerarenopleiding Kunstgeschiedenis en ckv/kunst algemeen.

Kijk voor de precieze toelatingsvoorwaarden bij de master.

Je diploma is geen afscheid 

Na je afstuderen hoef je geen afscheid te nemen van de UvA. We helpen je graag om je loopbaan verder te ontwikkelen. Je kunt je aansluiten bij het jonge-alumniprogramma van de Amsterdamse Universiteits-Vereniging (AUV), dat je helpt om je carrière uit te stippelen. En als alumnus kun je ook nog steeds gebruikmaken van het Student Careers Centre.