Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor
Kunstgeschiedenis
Vergelijk

Na je studie

Een universitaire studie leidt je op tot veel meer dan één bepaald beroep. Je bent na je studie uiteraard inzetbaar in banen op je specifieke vakgebied, maar ook in andere beroepenvelden waar een kritische, zelfstandige en leergierige geest vereist is.

Kunsthistorici zijn bijzonder geschikt voor banen waarin de visuele, conceptuele of materiële kanten van kunst centraal staan. Onze alumni werken veelal in musea of presentatie-instellingen – als conservator of tentoonstellingsmaker, maar ook bij de afdelingen educatie, publicaties of public programming. Vaak vinden ze werk in de privé- of commerciële sector, bij bedrijfscollecties, galeries of veilinghuizen. Sommigen werken zelfstandig, maken tentoonstellingen, schrijven voor de pers of musea, of organiseren kunstbeurzen. Ook zijn alumni op verschillende niveaus betrokken bij overheids- of erfgoedinstellingen, of werken in het toerismesector. Je kunt natuurlijk ook de wetenschap in of leraar worden. Kortom, een diploma Kunstgeschiedenis maakt veel mogelijk:

  • Musea, galerieën, veilinghuizen, privé- en bedrijfscollecties, monumentenzorg, kunststichtingen
  • Kunst en antiekhandel, kunst- en antiekbeurzen, organisatiebureaus Biënnales en art fairs, culturele festivals
  • Media en journalistiek (digitaal, kranten, tijdschriften, TV); uitgeverijen, bibliotheken
  • Culturele adviesbureaus; organisaties die kunstreizen en cursussen verzorgen, cultureel toerisme
  • Beleidsmedewerker bij culturele instellingen, de overheid, de stad, het Ministerie etc.
  • Architectenbureaus; erfgoedinstellingen; archieven
  • Leraar CKV/Kunst Algemeen (na 1-jarige lerarenopleiding)
  • Het onderzoek en/of hoger onderwijs in (promoveren)

Een masteropleiding volgen

Als je na je bachelor meer wetenschappelijke verdieping of verbreding zoekt, dan volg je een masterprogramma. De UvA heeft meer dan 200 masters, die één, anderhalf of twee jaar duren en veelal Engelstalig zijn. Door in je keuzeruimte bepaalde vakken of een minor te volgen, kun je je mogelijkheden in de masterfase vergroten.

Met een bachelordiploma Kunstgeschiedenis heb je vanzelfsprekend toegang tot de eenjarige master Kunstgeschiedenis. De UvA biedt echter ook tal van gerelateerde programma's, waar je met een bachelor Kunstgeschiedenis toegang toe hebt, zoals:

Door tijdens je bachelor een minor te volgen kun je je mogelijkheden in de masterfase verder uitbreiden. Zo kun je je aanmelden voor de master Conservation and Restoration of Cultural Heritage na het volgen van de minor Conservering en restauratie. Overigens geldt voor deze specifieke master wel een selectieprocedure.

Je kunt ook kiezen voor een duaal masterprogramma: een beroepsgeoriënteerd programma van anderhalf of twee jaar (90 of 120 EC), inclusief leerwerkperiode. Vanwege het beperkte aantal leerwerkplaatsen geldt voor alle duale masters een selectieprocedure. Met een bachelordiploma Kunstgeschiedenis heb je toegang tot de duale masters:

Studenten met een sterke belangstelling voor onderzoek kunnen zich aanmelden voor een tweejarige (120 EC) onderzoeksmaster. Voor alle onderzoeksmasters geldt een selectieprocedure, waarbij met name gekeken wordt naar de invulling van je bachelor, de behaalde studieresultaten en je scriptie. De volgende onderzoeksmasters sluiten goed aan op een bachelor Kunstgeschiedenis:

Als je na de bachelor Kunstgeschiedenis ook een master in Kunstgeschiedenis voltooit, mag je daarna instromen in de Lerarenopleiding Kunstgeschiedenis en ckv/kunst algemeen.