Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

FNWI in de media

Wetenschappers en studenten van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In deze rubriek vind je een overzicht van mediaoptredens en artikelen in kranten, tijdschriften en andere (online) publicaties. Bij artikelen die achter een betaalmuur zitten, geven we indien mogelijk ook de LexisNexis link. Hiermee is het artikel tot 100 dagen na publicatie terug te lezen in deze media-database. Let op: LexisNexis is alleen toegankelijk via het vaste UvA netwerk of na inloggen hierop via de UvA VPN.

Pim de Voogt bij AT5 over de bodemvervuiling in het Amsterdamse Bos

Lokaal medium At5 heeft een uitgebreid artikel en tv-reportage over bodemvervuiling in het Amsterdamse Bos en hoe de gemeente Amsterdam dit verzwijgt. Emeritus hoogleraar milieuchemie Pim de Voogt (UvA-IBED) maakt zich zorgen over de mogelijke gezondheidseffecten van de aangetroffen stoffen en roept op tot meer onderzoek.

Jelle Zuidema in NRC over een AI detector voor wetenschappelijke artikelen

Hoe kunnen uitgevers van wetenschappelijke tijdschriften nu nog zien welke artikelen door mensen zijn geschreven en welke door een computer? NRC bericht over maatregelen die de uitgeverijen nu nemen met dit vlak, en sprak met expert Jelle Zuidema (UvA-ILLC).

Sander Klous in De Volkskrant over het aanstaande verbod op gebruik van AI-software door ambtenaren  

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen wil rijksambtenaren voorlopig verbieden om AI-software zoals ChatGPT te gebruiken. De risico’s op het vlak van privacy en auteursrechten zijn op dit moment volgens haar te hoog. De Volkskrant bericht hierover en vroeg commentaar aan big data expert Sander Klous (UvA-IvI). 

Internationale aandacht voor onderzoek van oa Michiel Min over de zandregens op WASP-107b

Een internationaal team van onderzoekers, waaronder Michiel Min (UvA-API) heeft in de atmosfeer van de gasplaneet WASP-107b wolken aangetroffen die bestaan uit silicaat. Oftewel: het regent op deze planeet zand. Diverse binnen- en buitenlandse media berichtten over het onderzoek; een bloemlezing.

NRC over het onderzoek van Karline Janmaat en Henkjan Honing naar de rol van muziek bij BaYaka-vrouwen

In het woud van Congo zingen vrouwen van de Mbendjele BaYaka vaker als ze naar voedsel zoeken met vrouwen die ze minder goed kennen, zo blijkt uit onderzoek van Karline Janmaat (UvA-IBED & Universiteit Leiden) en Henkjan Honing (UvA-ILLC). NRC bericht over dit onderzoek naar de rol van muziek als sociaal smeermiddel.

Iris Groen in De Volkskrant over waarom we AI-gegenereerde gezichten als realistischer zien dat echte portretfoto’s

Volgens een nieuw verscheen studie beoordelen proefpersonen gezichten die zijn gegenereerd met behulp van AI vaker als ‘echt’ dan portretfoto’s van daadwerkelijk bestaande mensen. Tenminste als het gaat om afbeeldingen van witte mensen. De Volkskrant bericht over het onderzoek, en over de mogelijke verklaring voor dit fenomeen; Iris Groen (UvA-ILLC) geeft commentaar.

Veel internationale media-aandacht voor onderzoek Petter Törnberg naar hoe social media minder toxisch te maken

Petter Törnberg (UvA-ILLC) ontwierp met collega’s een model om te testen met wat voor type algoritme je een sociaal medium a la Twitter / X minder toxisch kunt maken. Eind oktober berichtte de Britse versie van New Scientist hier al over; deze werd het (verlaat) opgepikt door diverse grote, internationale nieuwsmedia, waaronder Business Insider, AOL, MSN News en Yahoo! News.

Annelotte Derkink bij de Universiteit van Nederland over sterrenbeelden

Wist je dat er een behoorlijke kans is dat jouw sterrenbeeld niet klopt? Annelotte Derkink (UvA-API) legt in een video van de Universiteit van Nederland uit waarom de sterren die aan de hemel staan tijdens jouw verjaardag mogelijk niet jouw sterrenbeeld vormen. De video is oa gepubliceerd bij Nemo Kennislink. De Telegraaf wijdde er in de papieren krant een artikeltje aan.

Esther Hanko in De Volkskrant over het noorderlicht boven ons land

Vorige week was er noorderlicht te zien boven ons land. De Volkskrant heeft hier een artikel over, waarvoor ze spraken met UvA-API medewerker en amateurastronoom Esther Hanko.

Max Welling in het FD over de ontwikkelingen in de AI

Op 2 november hield Max Welling (UvA-IvI) een speech over AI ter gelegenheid van de uitreiking van de FD Henri Sijthoff-prijs voor beste bedrijfsverslaggeving. De krant heeft een kort verslag van de speech, waarin Welling onder meer stelde dat we op het punt zijn waarbij AI de menselijke intelligentie voorbij aan het streven is.