Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Wetenschappers en studenten van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In deze rubriek vind je een overzicht van mediaoptredens en artikelen in kranten, tijdschriften en andere (online) publicaties. Bij artikelen die achter een betaalmuur zitten, geven we indien mogelijk ook de LexisNexis link. Hiermee is het artikel tot 100 dagen na publicatie terug te lezen in deze media-database. Let op: LexisNexis is alleen toegankelijk via het vaste UvA netwerk of na inloggen hierop via de UvA VPN.

Vincent Merckx in de AD-bladen over onderzoek naar schimmels 

Een artikel verschenen in het AD, en alle regionale kranten van dezelfde uitgever, gaat over de rol van schimmels in communicatie tussen bomen en planten. Vincent Merckx (UvA-IBED) komt hierin aan het woord.  

Corina Brussaard in het Noordhollands Dagblad over zondagmiddag-lezingen in Den Hoorn 

Drie vrouwelijke wetenschappers uit Den Hoorn, waaronder Corina Brussaard (UvA-IBED), doen fundamenteel onderzoek naar leven in de zee en de impact daarvan op de evolutie van de mens. In drie zondagmiddag-lezingen geven de professors een inkijkje in hun wetenschappelijk doen en laten en leggen ze uit waar ze mee bezig zijn. Het Noordhollands Dagblad heeft hier een artikel over geschreven, waar Brussaard aan het woord komt. 

Robert Schuurink in DeMorgen over een sensor die stress bij planten meet 

Een team onderzoekers heeft een sensor ontwikkeld die stress bij planten kan meten. Robert Schuurink (UvA-SILS), zelf niet betrokken bij het onderzoek, geeft in De Morgen commentaar. 

Menno Demmenie in StudyFinds over zijn onderzoek met flessen water in de vriezer 

Waarom breken glazen flessen met water in de vriezer? Deze vraag is beantwoord in een recente publicatie door onderzoekers van IoP. StudyFinds heeft een artikel hierover geschreven, waarin met Menno Demmenie (UvA-IoP) als eerste auteur van de publicatie wordt genoemd. 

Wim Noorduin in het Parool over zijn looddetectiespray 

In een artikel in het Parool vertelt Wim Noorduin (UvA-HIMS & AMOLF) over de door hem ontwikkelde spray waarmee kan worden gekeken of een materiaal lood bevat. 

Thomas Blankers in EOS Wetenschap over de vraag of ruimtevaartuigen te steriel zijn 

EOS Wetenschap heeft een artikel over een recent onderzoek naar microben die in het Internationale Ruimtestation (ISS) leven. Ze stellen de vraag of ruimtevaartuigen te steriel zijn. In het stuk komt Thomas Blankers (UvA-IBED) aan het woord.  

Jonas Veenstra en Corentin Coulais in NRC over onderzoek robotwiel dat zich autonoom voortbeweegt 

Recent onderzoek van Jonas Veenstra (UvA-IoP) in het lab van Corentin Coulais (UvA-IoP) lost een belangrijk probleem van robotische voortbeweging op met ‘vreemde’ objecten die autonoom voortbewegen. NRC heeft hier een nieuwsbericht over, waar beide onderzoekers aan het woord komen. 

Kenneth Rijsdijk in het Dagblad van het Noorden over het belang van heggen 

Kenneth Rijsdijk (UvA-IBED) schreef een boek over het nut van heggen in het landschap. Vroeger waren er heel veel meer heggen in Nederland, en het zou volgens Rijsdijk zowel voor de natuur als ons mensen goed zijn deze opnieuw aan te leggen. Het Dagblad van het Noorden doet verslag van een bijeenkomst in het Drenthse Zweelo,  waar hij zijn pleidooi voor de heg hield. 

Danté Hewitt op Yahoo! News over een onverwachte bron van radioflitsen 

Er leven nog veel vragen rondom het sterrenkundige fenomeen van de snelle radioflitsen, en een nieuwe ontdekking door een internationaal team van astronomen levert extra vragen op in plaats van bestaande te beantwoorden. Teamlid Danté Hewitt (UvA-API) vertelt op Yahoo! News over de waarneming van radioflitsen vanuit een onverwachte bron, en waarom dit zo bijzonder is.  

NRC over het proefschrift van Machiel Kleemans rondom nucleaire geheimen tijdens de Koude Oorlog 

Dankzij een Delftse voorraad uranium die uit handen van de Duitsers was gebleven, kon Nederland na de Tweede Wereldoorlog meedoen aan een nucleair project. Machiel Kleemans (UvA-IoP) promoveerde  onlangs op deze geschiedenis. Dagblad NRC interviewde hem over zijn werk.