Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Organisatie

September 2020

Wetenschappers en studenten van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In deze rubriek vind je een overzicht van mediaoptredens en artikelen in kranten, tijdschriften en andere (online) publicaties.

Miranda Cheng in nieuwe wetenschapsserie van de VPRO

Deze week is een nieuwe televisieserie over wetenschap van start gegaan bij de VPRO op NPO2, genaamd Grote vragen. Op donderdag 1 oktober draait de uitzending om wis- en natuurkundige Miranda Cheng (UvA-IoP). De uitzending is die dag om 22:15 en zal erna terug te zien zijn via de website van het programma.

Lucas Ellerbroek in de 5 uur show, SBS6

Ook sterrenkundige Lucas Ellerbroek (UvA-API) sprak met de media over het nieuws dat er in de atmosfeer van Venus moleculen zijn gevonden die zouden kunnen wijzen op leven. Hij was te gast in de 5 uur show op SBS6. De uitzending is nu terug te zien.

Gerard Muijzer in NRC over mogelijk leven op Venus

Het is op het moment groot nieuws dat er moleculen zijn gevonden op Venus die zouden kunnen wijzen op leven op deze planeet. Gerard Muijzer (UvA-IBED), expert in microbieel leven, waarschuwt in NRC Handelsblad om niet te snel enthousiast te worden over deze vondst.

Noor Abdulhussain in C2W over chromatografie-kolommen printen

Vakblad C2W bericht over een nieuwe methode om chromatografie-kolommen te maken met een 3D printer, die is ontwikkeld in de groep van UvA-chemicus Peter Schoonmaken (HIMS). Promovendus Noor Abdulhussain geeft uitleg.

Oscar Macias Ramirez in New Scientist over donkere materie

De Nederlandse versie van New Scientist heeft een nieuwsbericht over een nieuwe studie van onder meer Oscar Macias Ramirez (UvA-IoP). De fysici toonden aan dat de grote hoeveelheid straling in het centrum van onze Melkweg niet te verklaren is vanuit een hypothese rond donkere materie.

Rens Bod in Het Parool over de scheiding tussen alfa, bèta en gamma

Het idee dat er binnen de wetenschap een duidelijk onderscheid is tussen alfa, bèta en gamma binnen de wetenschap is vaak onzinnig, betoogt hoogleraar Rens Bod (UvA-ILLC) in Het Parool. De verschillende richtingen zijn vaak behoorlijk verweven, ook qua methodiek, en ze hebben elkaar nodig.

Selma de Mink bij New Scientist

Net als de KIJK besteedt New Scientist deze week aandacht aan de ontdekking van zwaartekrachtgolven die zijn uitgestoten door de botsing van twee immens massieve zwarte gaten. Zij spraken erover met sterrenkundige Selma de Mink (UvA-API & Harvard).

Geert Raaijmakers in KIJK over bijzondere zwaartekrachtgolven

Sterrenkundige Geert Raaijmakers (UvA-API) legt op het populair-wetenschappelijke medium KIJK uit wat er zo bijzonder is aan onlangs opgepikte zwaartekrachtgolven. Deze zijn afkomstig van de meest massieve samensmelting van zwarte gaten die sterrenkundigen tot nu toe hebben kunnen waarnemen.

Computable over afschaffen numerus fixus UvA AI opleiding

Vanaf volgend studiejaar geldt er geen numerus fixus meer voor de UvA bacheloropleiding Kunstmatige Intelligentie (AI). Computable besteed aandacht aan het wegvallen van deze begrenzing op het aantal studenten, en haalt hoogleraar Maarten de Rijke (UvA-IvI) aan over de beweegredenen.

Omroep Max over de Deep Fake Quiz van Theo Gevers

Omroep Max heeft op de website aandacht voor Deepfake Video’s, met behulp van AI gemaakte videobeelden die steeds lastiger van echt te onderscheiden zijn. Hoe goed ben jij in het onderscheiden van echte video’s van neppe? Theo Gevers (UvA-IvI) ontwikelde een online quiz waarmee je dit kunt testen.

Maarten de Rijke over de samenwerking met Huawei

De UvA en de VU hebben de handen ineengeslagen met de Chinese telecomgigant Huawei, om samen te werken aan het verbeteren van de AI achter zoekmachines. Universiteitshoogleraar Maarten de Rijke (UvA-IvI) sprak met zijn collega Frank van Harmelen (VU) met zowel Het Parool als het Financieel Dagblad over deze in sommige kringen gevoelig liggende samenwerking.
 

De Ingenieur over het promotieonderzoek van Karlijn Bezemer

Karlijn Bezemer (UvA-HIMS) ontwikkelde voor haar promotieonderzoek twee nieuwe analysemethoden waarmee kan worden opgespoord wie een bepaald explosief heeft gefabriceerd. Vakblad De Ingenieur besteedt aandacht aan haar werk.

Jelle Zuidema en Dieuwke Hupkes in Trouw

AI bestaat in de basis uit zelflerende algoritmes. Maar welke regels leren die algoritmes zichzelf precies aan? De makers hebben, om hun eigen creatie te doorgronden, een nieuwe wetenschap nodig, vertellen Jelle Zuidema en Dieuwke Hupkes (beide UvA-ILLC) in een achtergrondartikel in Trouw.

Marc Davidson in De Volkskrant over de klimaatcrisis

Marc Davidson (UvA-IBED) is het oneens met de stelling dat de klimaatcrisis alleen door overheden kan worden opgelost. In een opiniestuk in De Volkskrant betoogt hij dat niet het handelen van één partij maar dat van meerdere partijen ertoe doet, inclusief ons eigen handelen.